Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Visselblåsaren Jóhannes Stefánsson vinner WIN WIN Gothenburg Sustainability Award 2021

Nyhet: 2021-04-22

Nu presenteras årets vinnare av WIN WIN Gothenburg Sustainability Award. Den prestigefulla utmärkelsen går i år till den isländska visselblåsaren Jóhannes Stefánsson som, med livet som insats, avslöjade en utbredd korruptionskultur kopplad till fiskekvoter. Prissumman på 1 miljon svenska kronor delas ut i samband med en prisceremoni i Göteborg i oktober.

I år uppmärksammar ett av världens främsta hållbarhetspriser, WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, personer och organisationer som arbetar mot korruption. Att anti-korruptionsarbetet når framgång är helt nödvändigt för en hållbar utveckling. Vinnaren av årets pris, samt prissumman på 1 000 000 SEK går till den isländske visselblåsaren Jóhannes Stefánsson.

Juryns motivering

"Korruption är en av de tyngsta stoppklossarna för global hållbar utveckling. Det drabbar de mest utsatta allra hårdast och påverkar både samhället och planeten negativt.

Jóhannes Stefánsson är visselblåsaren bakom avslöjandet av ’The Fishrot Files’, en omfattande korruptionsskandal med rötter på Island och i Namibia. 2016 lämnade Stefánsson sin post som chef för det isländska fiskeföretaget Samherjis verksamhet i Namibia, i protest mot hur företaget otillbörligen tillskansade sig fiskekvoter mot ekonomisk ersättning. Han lever sedan dess under ständiga hot. Jóhannes Stefánsson gärning belyser vikten av att enskilda personer i näringslivet vågar ta ställning. Han har visat prov på stort mod och osjälviskhet i kampen mot maktmissbruk och korruption.

Det är med stolthet som juryn tilldelar Jòhannes Stefànsson Win Win Gothenburg Sustainability Award 2021"

Om priset

WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, som har sitt sekretariat vid GMV, har sedan 2000 uppmärksammat framstående insatser över hela världen till förmån för människan, planeten och vår gemensamma framtid. Årets vinnare av WIN WIN Gothenburg Sustainability Award offentliggjordes den 21 april i samband med Agenda 2030 i Västs forumträff med temat Antikorruption som förutsättning för att nå de Globala målen.

Läs mer om Win Win Gothenburg Sustainability Award och årets pristagare

AV: GMV

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?