Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vilken sida väljer du i världens viktigaste match?

Nyhet: 2020-02-05

 

Karin Bylund

Karin Bylund är projektkoordinator för studentmedverkan och projektledare för hållbarhetsveckan ACT! Sustainable vid Göteborgs centrum för hållbar utveckling. Hon jobbade tidigare även som koordinator för SDSN Youth in Northern Europe. I en debattartikel för Hållbarhetsportalen vänder hon sig till företagsledare med en vädjan om att välja sida i världens viktigaste match.

När jag gick på högstadiet såg jag filmen The Day After Tomorrow för första gången. Jag hade hört talas om klimatförändringar och växthuseffekten tidigare men för första gången förstod jag, på riktigt, att den framtid som målades upp i filmen mycket väl kan hända i verkligheten. Och då blev jag arg. Arg för att jag inte bara skulle bli vuxen utan vuxen i en värld full av katastrofer. Om Grönland smälter och Golfströmmen stannar, vad gör vi då? Den ilskan fick mig att välja sida i världens viktigaste match.

De Globala Målen för hållbar utveckling

År 2015 antog världens ledare 17 gemensamma mål för att nå en bättre värld till år 2030 – de Globala Målen för hållbar utveckling. Framtagandet av målen har varit den mest transparanta i FN:s historia och har genomförts tillsammans med forskare, näringsliv, politiker och aktörer från civilsamhället. De 17 målen och 169 delmålen för hållbar utveckling berör inte bara frågor som rör klimatet, utan också frågor som rör ekonomisk såväl som social hållbarhet, exempelvis fattigdomsbekämpning, mänskliga rättigheter, utbildning och jämställdhet. Målen utgör en av de mest ambitiösa, och viktigaste, globala överenskommelserna i vår tid. Och det är bråttom.

Forskningen visar att vår planet långsamt dör och vårt politiska landskap hårdnar. Trots att fler och fler lyfts ur extrem fattigdom ökar de ekonomiska klyftorna i världen. Vår planet och vår värld kan inte vänta, vi måsta agera nu, och vi måste göra det tillsammans. Varför? Jo, för att den generation som jag tillhör är den första som kan avskaffa fattigdomen, men vi är också den sista som kan stoppa klimatförändringarna. Min generation, och generationer som kommer efter mig, har ärvt en döende planet och det vi ber om är att de generationer som orsakat klimatförändringarna också hjälper oss att stoppa dem.

Vad behöver göras?

Runt om i världen strejkar unga människor med ett gemensamt syfte – att få fler generationer att verka för hållbar utveckling, och för att de med makt ska lyssna på vetenskapen och till vår planet. Det pågår oerhört mycket forskning på området just nu, och våra universitet och högskolor står redo för att bekämpa utmaningarna tillsammans med oss. Vi måste bara välja att lyssna och använda oss av kunskapen.

Du som är företagsledare kan aktivt välja att sätta hållbar utveckling i kärnan i ditt företag och i din affärsidé. Vi behöver nya affärsmodeller och affärsidéer för att framtidsäkra både jobb och inkomster för personer på hela vår jord, samtidigt som vi behöver spara på jordens resurser och säkra mänskliga rättigheter. Det är ingen enkel match vi går till mötes men jag är övertygad om att vi kan klara den. Vi unga har redan valt sida och tagit på oss lagtröjan.

Är du redo att göra det samma? Det blir ingen enkel match och vi är redan inne på den sista halvleken. Ska jag vara krass ligger vi under med sisådär 0–5 och är i starkt behov av en stabil forward som kan sätta några snabba mål.

Välkommen in i matchen!

Till sist vill jag ställa dig en fråga. När framtida generationer, dina barn, yngre syskon eller kanske vänner ser tillbaka på dig och din generation – hur vill du bli ihågkommen? Som den som vände sig bort från vetenskapen, den som tyckte det var viktigare att stapla pengar på hög än mänsklighetens överlevnad, den som handlade varor tillverkade av exploaterade personer med undermåliga arbetsvillkor?

Eller vill du vara den som tog ansvar, slog näven i bordet och stod upp för mänskligheten och vår planet? Den som gjorde allt du kunde, givet dina egna förutsättningar?

För vilken sida vill du spela? Välkommen in i världens viktigaste match – vi behöver dig!

 

Denna artikel publicerades först på Hållbarhetsverige.se.

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://we.gu.se/aktuellt/n//vilken-sida-valjer-du-i-varldens-viktigaste-match-.cid1674471
Utskriftsdatum: 2024-06-24