Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Viktigaste valfrågan i Almedalen

Nyhet: 2018-06-29

Inför 2018 års valrörelse har Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet, och Stefan Bengtsson, rektor vid Chalmers, tillsammans med ett 80-tal andra organisationer ställt sig bakom kampanjen #Hurvetdudet? Målet med kampanjen är att vetenskap ska få mer plats när politiska förslag diskuteras och att uppmana alla att våga ställa frågan: Hur vet du det? Under Almedalsveckan deltar Chalmers och Göteborgs universitet i seminarier på Västsvenska arenan varav flera kopplar till Hurvetdudet-kampanjen.

Göteborgs centrum för hållbar utveckling stödjer kampanjen #Hurvetdudet? via Chalmers och Göteborgs universitet medverkan. En hållbar framtid så som den formuleras i Agenda 2030 kräver politiska åtgärder baserade på fakta och kunskap från en stor bredd av forskningsområden och ett effektivt utbyte av resultat och erfarenhet dem emellan.

- Klimatfrågan är ett bra exempel på hur det som ofta kallas ”faktaresistens” lägger krokben för den nödvändiga debatten mellan vetenskap och politik. ”Klimatförnekelse” har under lång tid utgjort sinnebilden av faktaresistens, där forskning som studerar klimatförändringarna ifrågasätts och klimatförnekarna skapar ett debattklimat som inte bottnar i fakta. Det menar Jan Pettersson, föreståndare för Göteborgs centrum för hållbar utveckling och professor i atmosfärsvetenskap.

Under Almedalsveckan i sommar och valet till kommun, landsting, region och riksdag i höst finns det god anledning att alla som engagerar sig för vetenskap och hållbar utveckling alltid vågar fråga: Hur vet du det?

Länktips till dig som vill veta hur du vet:
Debattartikel undertecknad av rektorerna vid Chalmers och Göteborgs universitet
Kampanjen Hurvetdudet?
Hurvetdudet i Almedalen
Faktiskt. Faktagranskande journalistik
 

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?