Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vi ses i Almedalen!

Nyhet: 2017-06-30

GMV är på plats i under Almedalsveckan i Visby och anordnar tillsammans med andra aktörer inom olika samarbetsprojekt fyra seminarier. Där lyfter vi frågor om feminism och skog, ungas kraft, framtidens transportsystem samt bostäder för alla.

Vill visa på skogens potential i det globala arbetet med hållbarhet och jämlikhet
Feminism och skog – en kärleksaffär är titeln på ett seminarium som Focali vid GMV anordnar tillsammans med SIANI vid SEI. Malin Gustafsson, projektkoordinator för Focali, berättar om innehållet och varför seminariet är viktigt:
– Skogens roll för världens mest utsatta människor är ofta förbisedd som en viktig källa till mat, mediciner och ved för att till exempel koka dricksvatten. Det faller ofta på kvinnans lott att samla mat och ved i skogen, trots det har kvinnor ofta begränsad möjlighet att äga eller bestämma över skogen och dess resurser. I Sverige – med 38% kvinnligt ägande av den privata skogen – har vi erfarenheter som skulle kunna vara till stor hjälp vid utvecklingen av mer hållbara och jämlika förhållanden i andra länder.

I Almedalen finns en ganska annorlunda publik, jämfört med de som brukar nås av Focalis event och nyheter, menar Malin Gustafsson.
– Jag hoppas att vårt seminarium kommer attrahera en bred publik. Kanske särskilt de som är intresserade av hållbar utveckling, men som tidigare inte sett skogens potential i det globala arbetet med både hållbarhetsfrågor och jämlikhet.

Ungas kompetens och kraft behöver tas tillvara
Unga är morgondagens beslutsfattare. SDSN Youth in Northern Europe vill i Almedalen lyfta frågan hur ungas potential, kompetens och kraft bättre kan tas tillvara i implementeringen av Agenda 2030 i Sverige och globalt. De ordnar tillsammans med SIANI Youth ett panelsamtal där bland Sidas generaldirektör Carin Jämtin deltar. I panelen finns också Linnéa Lundmark, projektledare för SDSN Youth in Northern Europe.

– Det behövs forum och vägar in i politiken och näringslivet där unga tas på allvar som en erkänd partner inte bara en mottagare. Alla gynnas om unga inkluderas i större utsträckning. Man tar inte tillvara på deras kraft och kompetens tillräckligt, det är brådskande och tiden tickar, säger Linnéa Lundmark, som som hoppas på en givande diskussion som kan lägga grunden för samverkan och lösningar som kan bidra till att nå de globala målen.

Hur realiserar och implementerar vi den nya strategin för ett fossilfritt transportsystem?
Tillsammans med övriga medlemmar i samarbetet KNEG - Klimatneutrala godstransporter på väg, bjuder GMV in till diskussion om den nya strategin för fossilfritt transportsystem. Ger den de riktlinjer som behövs för att våga satsa klimatsmart med bibehållen långsiktig lönsamhet? Bland deltagarna finns KNEG:s ordförande Helene Samuelsson, Preem, Lars Mårtensson, Volvo Lastvagnar samt Sven Hunhammar från Trafikverket. Seminariet modereras av Per-Olof Arnäs, logistikforskare vid Chalmers.

Bostadsfrågan under lupp
Har vi alla rätt till en bostad? Den frågan är titeln på och i fokus under ett seminarium arrangerat av Göteborgspriset för hållbar utveckling. Idag uppger 240 svenska kommuner av 290 att det råder brist på bostäder, och det byggs dyra bostäder som inte alla har råd med. Hur kan vi tänka nytt och bygga hållbart, ekonomiskt och smart? GMV koordinerar föreningen Göteborgspriset för hållbar utveckling, ett pris som delas ut i samverkan mellan Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen och nio företag.

Mer information om seminarierna samt Chalmers och Göteborgs universitets medverkan i Almedalen

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?