Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Västsvensk arena för hållbar utveckling nästa steg i GMV:s förändringsprojekt

Nyhet: 2022-06-20

Sedan oktober 2021 pågår ett förändringsprojekt vid Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV). Den 16 juni fattade rektorerna vid Göteborgs universitet och Chalmers beslut om att gå vidare med förslaget om att utveckla GMV till att bli en västsvensk arena för hållbar utveckling med bas i samarbetet Lärosäten Väst.

Förändringsarbetet leds av Pam Fredman, tillförordnad föreståndare vid GMV, på uppdrag av rektorerna vid Göteborgs universitet och Chalmers. Nu har rektorerna på de båda lärosätena fattat inriktningsbeslut om nästa steg i utvecklingen av GMV.

En västsvensk arena för hållbar utveckling

Rektorernas beslut innebär att gå vidare med förslaget om att utveckla GMV till att bli en västsvensk arena för hållbar utveckling. Den nya organisationen ska baseras på erfarenheter från GMV, Chalmers och Göteborgs universitet och från andra aktörer i Västsverige. Arenan föreslås ha sin bas i samarbetet Lärosäten Väst som etablerades i mars 2021 mellan sex lärosäten i Västsverige.

Enligt förändringsprojektets förslag som nu har beslutats är syftet med den västsvenska arenan för hållbar utveckling att sammanföra akademin med andra samhällsaktörer för att gemensamt utveckla och nyttiggöra kunskap och kompetens som förstärker samhällets kapacitet och förmåga att driva omställning för hållbar utveckling.

– Jag ser fram emot att tillsammans med Lärosäten Väst skapa en västsvensk arena för hållbar utveckling där ett inkluderande och förtroendefullt samarbete mellan lärosätena och externa aktörer utvecklas. På så sätt kan vi bygga ett gemensamt ansvarstagande för en hållbar samhällsutveckling idag och för framtiden, lokalt och regionalt med nationella och internationella perspektiv, säger Pam Fredman.

Verksamheter flyttas till andra delar av Göteborgs universitet

Rektorsbeslutet den 16 juni innebär också att den verksamhet som ansvarar för miljöledningssystemet vid Göteborgs universitet flyttas från GMV till en nyinrättad stödfunktion för hållbar utveckling på universitetet med uppdrag att driva, samordna och stödja lärosätets hållbarhetsarbete. Även verksamheter inom Grön ekonomi och andra verksamheter relaterade till Handelshögskolan flyttas från GMV till EfD - Environment for Development vid Göteborgs universitet.
Förändringarna ska vara genomförda 1 januari 2023.

Om Lärosäten Väst

Samarbetet Lärosäten Väst bildades i mars 2021 och består av:

  • Chalmers tekniska högskola
  • Göteborgs universitet
  • Högskolan i Borås
  • Högskolan i Skövde
  • Högskolan Väst
  • Jönköping University


Läs mer om Lärosäten Väst här

Läs också

AV: GMV

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?