Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utveckling av mer hållbara produkter gynnas av industrigemensamt samarbete

Nyhet: 2019-08-06

Sandra Samuelsson är ny forskare på Gothenburg Research Institute. I somras disputerade hon vid Företagsekonomiska institutionen. I sin avhandling följde hon mjölkförpackningens väg genom en designprocess. En produkt som när den slängs blir stora volymer avfall.

- Man pratar mycket i samhället om att med nya innovationer så ska vi klara olika miljöutmaningar, men när det gäller den etablerade tillverkningsindustrin så är det viktigt att se till implementeringsprocessen och inte bara förlita sig på innovationer. Det beror på att förändringar måste passa in i den existerande produktionskedjan som innehåller många olika intressen och krav, säger Sandra Samuelsson, nydisputerad vid Företagsekonomiska institutionen.

Samhället står inför många miljömässiga utmaningar bland annat när det gäller ökat avfall och man pratar ofta om innovationer som lösningen. Trots ökade miljökrav går förändringarna långsamt i den etablerade produktionsindustrin. Genom att följa mjölkförpackningens väg genom en designprocess konstaterar Sandra Samuelsson att de många olika intressen och krav som finns längs produktionskedjan gör det komplicerat att implementera förändringar. Hållbarhetsarbetet skulle ha mycket att vinna på om det genomförs industrigemensamt i stället för att varje del i kedjan arbetar för att få igenom sina intressen.

 
Läs hela intervjun med Sandra Samuelsson på Handelshögskolans webbplats.

 

Om avhandlingen
Sandra Samuelsson disputerade på avhandlingen Unpacking Inscriptions- A Sociomateriality perspective on the design process of a milk package den 14 juni 2019.
Kontakt: sandra.samuelsson@gu.se

AV:

Artikeln publicerades först på: gri.handels.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?