Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ulrika Modéer föreläser om "Decade of Action" på lärarfortbildningen om Globala målen

Nyhet: 2020-09-04

Den 14 september genomförs den nittonde lärarfortbildningen om Globala målen för hållbar utveckling som ett samarbete mellan GMV, Universeum, Världskulturmuseet och Den globala skolan. Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare i FN och chef på FN:s utvecklingsprogram UNDP, samt hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet, medverkar och talar om de globala målen och hur pandemin påverkar arbetet med hållbar utveckling och varför Decade of Action visat sig viktigare än någonsin.

Fortbildningen om globala målen genomförs nu som ett webbinarium och vänder sig till lärare, skolledare och lärarstudenter, från förskola till vuxenutbildning. Fokus på detta tillfälle är delmål 4.7 om lärande för hållbar utveckling med konkreta tips från forskare, yrkesverksamma lärare och rektorer. Från Göteborgs universitet medverkar Ingela Bursjöö som forskar och undervisar om lärande för hållbar utveckling vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession. Hon har ett särskilt intresse för lärares förutsättningar och den konkreta undervisningspraktiken. I sin föreläsning kommer Ingela Bursjöö att belysa vad forskningen säger om hur lärare kan hantera uppdraget att undervisa om hållbar utveckling som har ett krävande innehåll på grund av den ämnesövergripande karaktären. Förutom att vara verksam vid Göteborgs universitet är Ingela också högstadielärare på Montessoriskolan Elyseum, en kommunal grundskola i centrala Göteborg.

Föreläser gör också Ulrika Hugemark som är gymnasielärare på Lillerudsgymnasiet i Karlstad, som kommer berätta om hur hon har utvecklat skolans internationella arbete med hållbar utveckling. Dessutom medverkar Maritta Linder Larson och Mia Lundqvist som är rektorer i förskolan och kommer ge en bakgrund till sitt arbete med lärande för hållbar utveckling och hur de som rektorer kan inspirera och motivera pedagoger till att tänka på och arbeta med hållbarhetsfrågor.

Förutom föreläsningar blir det parallella workshopar och fördjupade samtal med föreläsarna. Dagen avslutas med att Ulrika Modéer, chef på FN:s utvecklingsprogram UNDP, pratar om hur Corona-pandemin påverkar arbetet med hållbar utveckling och vikten av "Decade of Action", ett begrepp deklarerat av FN:s generalsekreterare Antonio Guterres där 2020 är starten på ett decennium av ökad ambitionsnivå och fler åtgärder för att uppnå de globala målen till år 2030.

Länkar

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?