Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Två uppsatser om hållbarhet fick första GUSTA-priset

Nyhet: 2019-11-15

Göteborgs universitets hållbarhetspris för studentuppsatser - GUSTA - delades ut för första gången på hållbarhetsveckan Act Sustainables finaldag. GUSTA-priset ges till uppsatser inom ämnen som relaterar till hållbar utveckling. Priset 2019 gick till Ryan Davis vid statsvetenskapliga institutionen och Sandra Sternad Fackel vid institutionen för globala studier.

Ryan Davis kommer från Storbritannien och avslutade sina studier på Europaprogrammet tidigare i år. Han fick pris för sin masteruppsats "Economic Inequality, Corruption, and Personal Environmental Responsibility in Europe".

– Min uppsats fokuserar på hur ekonomisk ojämlikhet och korruption påverkar hur det personliga miljöansvaret upplevs. Sociala aspekter är viktiga, både direkt och indirekt, på individers förmåga och motivation att agera hållbart. Analysen i uppsatsen visar att ekonomisk ojämlikhet och korruption har betydande inverkan på hur det personliga miljöansvaret upplevs i Europa, säger Ryan Davis.

Sandra Sternad Fackel har studerat humanekologi på Globala studier. Hon belönades för sin kandidatuppsats om arbetet med Agenda 2030 i Värnamo kommun: "Att våga se komplexa samband: En studie av hur Värnamo kommun kan arbeta med synergier och konflikter inom Agenda 2030."

– Min rekommendation till Värnamo kommun, som jag också tror kan vara relevant för andra offentliga aktörer, är att arbeta mycket mer holistiskt med hållbar utveckling och se det som mer än klimat och miljö. Men också att man vågar analysera sina insatsers konsekvenser ur ett bredare perspektiv och törs lyfta vad som är svårt med hållbar utveckling och arbeta mer tvärsektoriellt, säger Sandra Sternad Fackel.

GUSTA-priset

GUSTA-priset har instiftats för att motivera studenter att kritiskt analysera och engagera sig för hållbarhetsfrågor och att söka ny kunskap för en hållbar värld. Utmärkelsen vänder sig till alla studenter på universitetets alla program. Pristagarna utses av en vetenskaplig kommitté som består av fem professorer från lika många fakulteter vid Göteborgs universitet. Priset administreras av Göteborgs centrum för hållbar utveckling.

Mer information om GUSTA-priset

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://we.gu.se/aktuellt/n//tva-uppsatser-om-hallbarhet-fick-forsta-gusta-priset.cid1655418
Utskriftsdatum: 2023-10-01