Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tropiska cykloner ökar i framtiden

Nyhet: 2020-04-23

Tropisk cyklon sedd som en virvel från rymden

Tropiska cykloner är en av de naturkatastrofer som orsakar störst skada. Nya studier av en forskargrupp vid Göteborgs universitet, tillsammans med forskare från USA, förutspår att antalet cykloner, i området kring Mekongfloden i Sydostasien, kommer att öka.

Runt 70 miljoner människor lever i flodområdet längs Mekong och invånarna där drabbas ofta av tropiska cykloner, som främst drar in via Vietnam.

– Cyklonerna orsakar dödsfall och skador på hus och egendom och deras intensitet är en avgörande faktor när det gäller de stora förlusterna som följer av den här typen av tropiska stormar, säger Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi och medlem i FN:s klimatpanel IPCC.

Forskarnas studie visar att antalet tropiska cykloner i västra norra Stilla havet kommer i framtiden att öka som en följd av den globala uppvärmningen under 2000-talet.

Uppskattningar genom ny metod

Med hjälp av en ny metod, som kombinerar historiska mätningar av cykloners utveckling i en dynamisk cyklonmodell samt klimatsimuleringar av fem globala klimatmodeller, har forskarna kunnat uppskatta frekvensen för framtida tropiska cykloner i Mekongflodområdet.

Förutsatt att de höga utsläppen av koldioxid håller i sig kommer cykloner (med maximal vindhastighet) dra in allt oftare. Värst drabbade blir områden nära kusten.

– Det är också där de flesta tropiska cykloner som påverkar Mekongflodområdet startar, säger Aifang Chen, doktorand vid institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet och försteförfattare till artikeln.

Inte bara antalet tropiska stormar, utan också kraften i vindstyrka kommer också att tillta.

Kan störa livsmedelsproduktionen

En ökad intensitet för de tropiska cyklonerna Mekongflodområdet innebär, enligt forskarna, sannolikt även en ökad risk för tropiska cykloner i länder som Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam.

Detta kan komma att störa de globala livsmedelsmarknaderna genom att cyklonerna påverkar risproduktionen i de två viktigaste risexportländerna i världen, Thailand och Vietnam.

– Vår studie pekar genomgående på de förhöjda riskerna med ökande tropiska cykloner. I förlängningen kan dessa äventyra hållbar utveckling, störa livsmedelsförsörjningen och förvärra konflikter inom och utanför regionen, säger Deliang Chen.

Artikelns titel: Rising future tropical cyclone-induced extreme winds in the Mekong River Basin är publicerad i Science Bulletin.
Länk till artikeln>>

Kontakt:
Deliang Chen, professor vid institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet. 031-786 4813, e-post: deliang@gvc.gu.se

Foto: Cyklonen Isabel fotograferad 2003 från den internationella rymdstationen av astronauten Ed Lu.

 

AV:

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?