Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tre lärosäten skapar samverkansarena för hållbar utveckling

Nyhet: 2023-06-14

Chalmers och Göteborgs universitets gemensamma organisation Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) kommer uppgå i en ny västsvensk arena för hållbar utveckling, som startar sin verksamhet vid årsskiftet. Det är tre lärosäten: Chalmers, Göteborgs universitet och Högskolan Väst som nu utökar sitt samarbete genom att bilda en västsvensk arena för hållbar utveckling i samarbete med Västra Götalandsregionen. Arenan ska främja att kunskap används för att ställa om till ett hållbart samhälle genom att facilitera samverkan och skapa partnerskap mellan akademin och andra samhällsaktörer.

Rektorerna för de tre lärosäten undertecknade den 14 juni ett konsortieavtal om en västsvensk arena för hållbar utveckling. Arenan ska skapa ny samverkan mellan akademi och näringsliv, offentliga verksamheter samt civilsamhälle, men också kopplas till redan existerande samverkan, genom att lärosätenas kompetenser, styrkor och erfarenheter inom hållbar utveckling tas till vara. Vidare ska denna samverkan utgå från kunskap som aktörerna behöver utveckla, utbyta och nyttiggöra för att stärka sin förmåga och kapacitet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Arbetet med att utveckla den västsvenska arenan leds av Pam Fredman, tidigare rektor vid Göteborgs universitet och tillförordnad föreståndare för Göteborgs centrum för hållbar utveckling.

– Akademin har en unik roll i samhället att skapa, utveckla och förmedla kunskap genom forskning och utbildning. Vi har också ett ansvar för att tillsammans med näringsliv, offentlig sektor och civilsamhället medverka till en hållbar samhällsutveckling lokalt, regionalt och globalt. Vi behöver då både använda och utbyta befintlig kunskap men också utveckla ny kunskap tillsammans, säger Pam Fredman.

Den nya arenans verksamhetsidé och uppdrag handlar om att skapa, underlätta och medverka till tvärande möten och dialoger som kan leda till samverkan och partnerskap med målsättningen att bidra aktivt till en hållbar samhällsutveckling.

Det pågår redan ett samarbete mellan sex lärosäten i Västsverige genom alliansen ”Lärosäten Väst” som bland annat ska främja samarbetet inom hållbar utveckling. Tre av dessa lärosäten: Chalmers, Göteborgs universitet och Högskolan Väst fördjupar nu sitt samarbete och bildar en västsvensk arena för hållbar utveckling som även ska samverka med Västra Götalandsregionen. Övriga lärosäten i allianssamarbetet: Högskolan i Borås, Högskolan i Skövde och Jönköping University kommer samarbeta med den nya organisationen, men ingår inte i arenans konsortium i ett första skede.

Arenans verksamhet riktar sig till forskare, lärare och studenter och alla samhällsaktörer som vill fördjupa sitt samarbete med akademin inom hållbar utveckling.

– GMV går nu in i en ny fas med sin verksamhet och kommer uppgå i den västsvenska arenan för hållbar utveckling, säger Pam Fredman. Under hösten ska vi utarbeta verksamhetsplan och etablera arenan och då ta tillvara kunskap, kompetenser och erfarenheter från de tre decennier som Chalmers och Göteborgs universitet har haft en gemensam organisation för hållbar utveckling.

Faktaruta

  • Den västsvenska arenan för hållbar utveckling är det nuvarande arbetsnamnet på organisationen. Namn på organisationen kommer beslutas senare.
  • Den nya organisationens verksamhet startar i januari 2024.
  • Göteborgs universitet kommer vara formell värd för arenan, men de tre lärosätena är jämbördiga ägare.
  • Verksamheten vid Göteborgs centrum för hållbar utveckling blir en del av den västsvenska arenan från och med januari 2024.

Kontakt

Pam Fredman, förändringsledare och tillförordnad föreståndare för Göteborgs centrum för hållbar utveckling: pam@gu.se
 

AV: GMV

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?