Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tjänstemän i Myanmar lärde sig strategisk miljöanalys

Nyhet: 2018-02-08

Gunilla Ölund Wingqvist, policyanalytiker vid GMV, utbildade i januari tjänstemän i strategisk miljöanalys (SEA) vid en workshop i Nay Pyi Taw, Myanmars huvudstad. Dessutom genomfördes ett högnivåseminarium för beslutsfattare för att öka kunskapen om varför miljöintegrering är viktigt och hur det kan göras.

GMV har sedan 2013 genomfört ett omfattande kapacitetsutvecklingsprogram i strategisk miljöanalys för tjänstemän i Asien och Afrika. Utbildningsprogrammet är ett Sida-finansierat ’International Training Programme’ (ITP) och genomförs i samarbete med ingenjörskonsultfirman NIRAS. Syftet med utbildningsprogrammet är att stärka individers och myndigheters kapacitet att integrera miljö- och klimatfrågor i beslutsfattande och strategisk planering och att bidra till en mer hållbar utveckling i länderna.

I Myanmar har intresset för strategisk miljöanalys väckts ordentligt och generaldirektören för landets miljömyndighet ECD ville stärka kunskapen och kapaciteten för detta hos landets olika myndigheter. Därför genomfördes både workshop för tjänstemän och ett högnivåseminarium för beslutsfattare. Utbildningarna genomfördes av GMV i samarbete med Netherlands Commission for Environmental Assessment, NCEA.

Myint Zaw Oo arbetar för Myanmars miljömyndighet ECD. Han berättar att utbildningen utgör en viktig del av Myanmars pågående reformprocess där miljö inte längre ska ses som en separat sektor utan som en viktig tvärfråga att integrera i alla sektorer. Den strategiska miljöanalysen kan bidra till att mer välgrundade beslut fattas, där ekonomi- och tillväxtmål balanseras med andra hållbarhetsmål. Miljömyndigheten har påbörjat arbetet med att införa strategisk miljöanalys i landet och högnivåseminariet utgjorde ett första steg för att öka kännedomen bland beslutsfattare inom ekonomiskt viktiga sektorer. Ökad förståelse för strategiska miljöanalys kommer att underlätta det pågående arbetet med att göra lagförändringar och besluta om ny miljöpolitik.

- Detta var första steget för att vår organisation ska få grundläggande kunskap om strategisk miljöanalys. Det är ett bra verktyg för beslutsfattare för att ta hänsyn till mål för hållbar utveckling och uppnå vår vision, säger Myint Zaw Oo.

Hittills har cirka 380 individer, huvudsakligen tjänstemän med övergripande miljöansvar i olika myndigheter och sektorer, men även forskare och representanter från civilsamhället, från 7 afrikanska och 5 asiatiska länder fått ökad kunskap i strategisk miljöanalys genom GMV. De har dessutom tränats till att bli ”förändringsagenter” så att de kan bidra till en positiv förändring i sina respektive organisationer. Utbildningsprogrammet har bidragit till ett ökat intresse för och ökad kunskap om strategisk miljöanalys, och flera länder arbetar numera aktivt med att ta fram lagstiftning, reglering och riktlinjer kring strategisk miljöanalys.

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?