Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sociologi och arbetsvetenskap lanserar hållbarhetswebb

Nyhet: 2021-06-18

Hallå där Cathrin Wasshede och Lotta Dellve! Ni arbetar båda på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet och har nyligen tagit fram en ny webbsida om institutionens hållbarhetsarbete. Berätta mera!

Vad har ni för respektive roller för institutionens hållbarhetsarbete?

Cathrin: Jag är proprefekt och har ansvar att samordna hållbarhetsarbetet på institutionen, medan Lotta är forskare och en av eldsjälarna för hållbarhetsarbetet.
Lotta: Jag forskar om hur arbetsmiljö och arbetsliv påverkar arbete, hälsa och välbefinnande och har forskat i decennier på hållbarhet.

Vad innebär hållbar utveckling för er institution?

Lotta: Det är väldigt många som forskar om olika aspekter av social hållbarhet på institutionen och våra ämnen rör ofta frågor som per definition är en del av hållbar utveckling: till exempel ett jämlikt samhälle, jämställdhet, hälsa och hållbar arbetsmiljö och arbetsliv. Vi har också många kurser på alla nivåer som har inslag av hållbarhet, eller fokus på just hållbarhet.
Cathrin: Ja, att integrera hållbar utveckling i både utbildning och forskning ser jag som en del av vår kärnverksamhet!
Lotta: Vår institution är också särskilt engagerad i SDG8-initiativet inom IAU - International Association of Universities där Göteborgs universitet ansvarar för det globala målet nr 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt. Här arbetar vi tydligt med flera av åttans delmål. Inom våra utvecklade samarbeten vid universitetet har vi dessutom omfattande hållbarhetssamarbete med bland annat Handelshögskolan och Sahlgrenska Akademin i olika centrumbildningar som Centrum för åldrande och hälsa (AgeCap), Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE) och Centre for Global Human Resource Management (CGHRM).

Varför skapade ni en webbsida om hållbarhet på institutionsnivå?

Cathrin & Lotta: Vi ville ha en samlad bild av hur vi arbetar med de globala målen och synliggöra vad vi gör inom hållbarhet! Vi upplever också båda att Göteborgs universitet har ett stort engagemang för hållbar utveckling och sänder signaler i form av piskor och morötter i organisationen via miljöledningssystemet om att till exempel hållbarhetsmärka kurser, sätta hållbarhetsmål för verksamheten och kommunicera hållbarhetsarbetet.

Hur kom webbsidan till?

Cathrin: Jag och Lotta bollade idéer på hur vi kunde synliggöra vårt hållbarhetsarbete och tog upp förslagen på ett personalmöte då alla 120 medarbetare på institutionen fick tycka till. Sedan följde ytterligare ett par personalmöten för förankring och sedan skrev vi texter tillsammans med vår prefekt Anna Peixoto. Därefter byggde institutionens kommunikatör själva sidan. Det var viktigt att hållbarhetskommunikationen inte innebär att vi måste göra något nytt utan att det handlar om att beskriva det vi redan gör.

Hur vill ni utveckla webbsidan?

Lotta: Nästa steg är att vi vill beskriva hur institutionen arbetar med flera av de 17 globala målen och att man ska kunna klicka på en bild av ett av målen och enkelt hitta fram till beskrivningar av institutionens forskning som är relevant för det målet.

Avslutningsvis, har ni några tips till andra prefekter och forskare som vill synliggöra sitt hållbarhetsarbete?

Lotta: Utgå från det ni redan gör och förenkla budskapen så långt det går utan att tappa djup och komplexitet för mycket.
Cathrin: Tänk inte för mycket nytt utan tag ett steg i taget och var nöjd med det!

Här kan du läsa om institutionens hållbarhetsarbete

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?