Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sätter fokus på utbildning, hållbar utveckling och internationellt bistånd

Nyhet: 2017-12-04

Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Beniamin Knutsson, verksam vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession, som docent i ämnesdidaktik.

Bild på Beniamin Knutsson.Beniamin Knutsson disputerade i ämnesdidaktik vid Göteborgs universitet 2012, med avhandlingen Curriculum in the Era of Global Development – Historical Legacies and Contemporary Approaches. I avhandlingen undersökte han hur utvecklingsdebatten förändrats sedan andra världskrigets slut och hur den har påverkat undervisningen om globala utvecklingsfrågor.

Tendens till avpolitisering

I avhandlingen konstaterade han bland annat att det finns en bekymmersam tendens till avpolitisering när hållbar utveckling diskuteras i skolan och att de inneboende konflikter som begreppet bär fram måste ges större utrymme i undervisningen.

Efter disputation har Beniamin Knutsson fortsatt att forska i skärningspunkten mellan frågor om utbildning, hållbar utveckling och internationellt bistånd.
Hans arbete kan grovt delas in i tre spår. Det första spåret handlar om avpolitisering och hur frågor om hållbar utveckling kan repolitiseras. Det andra spåret handlar om differentiering och hur olika kategorier av människor utbildas för att bli ”hållbara” på helt olika sätt. Det tredje spåret handlar om utbildningsväsendets övertro på tekniska lösningar på hållbarhetsproblematiken.

Inflöde av utländskt bistånd

Beniamin Knutsson har arbetat i två forskningsprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. År 2011-2013 forskade han inom ett projekt som undersökte hur det civila samhället i Rwanda, Mocambique och Sydafrika påverkades av det enorma inflödet av utländskt bistånd. Därefter ledde han under åren 2013-2016 ett av Vetenskapsrådet finansierat forskningsprojekt som studerade avpolitisering, och hur denna utmanas, i det internationella utbildningsbiståndet.

Våren 2018 kommer Beniamin Knutsson att vara gästforskare vid Centre for Education Rights and Transformation (CERT), University of Johannesburg, Sydafrika.

För mer information, kontakta Beniamin Knutsson: beniamin.knutsson@ped.gu.se, tel: 031-7862427 

AV:

Artikeln publicerades först på: uf.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?