Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Så kan sjögurkor och alger bli framtidens delikatesser

Nyhet: 2019-01-24

Ätbara sjöborrar, musslor som knivmusslor, valthornssnäcka och trollkrabba.

I havets skafferi finns mer än bara fisk. Foto: Christin Appelqvist.

Mycket av det vi äter styrs av traditioner och förväntningar. I tider av utfiskning och ökande efterfrågan på sjömat finns det skäl att tänka nytt kring vad som faktiskt går att äta. Nu presenteras en ny rapport om Scary Seafood – den nya maten från havet.

Projektet Scary Seafoods nya rapport visar på möjligheter att nyttja marina djur och alger från havet som av tradition eller andra skäl inte äts idag. Den 25 januari, i samband med Maritima klustret i Västsveriges årskonferens, presenteras nu Scary Seafoods projektrapport som blir en handledning för alla intresserade.

En handbok för praktiker

Framsida av rapport om sjömatRapporten beskriver både möjligheter och hinder för att få produkten från hav till tallrik. Förhoppningen är att den ska fungera som ett uppslagsverk för entreprenörer och företagare.

– Vi har sammanställt marinbiologisk kunskap om 33 arter med Scary Seafood-potential med rekommendationer om arterna kan fiskas, skördas eller odlas på ett ekologiskt hållbart sätt, säger Christin Appelqvist, projektledare för Scary Seafood.

Hållbarhet i fokus - den biologiska kunskapen behöver öka

Det finns en stor mångfald av marina alger och djurarter i Västerhavet som kan ligga till grund för lokal näringslivsutveckling.

– Vi vill dock understryka att det i de flesta fall behövs mer kunskap kring populationsstorlekar och hur arterna kan påverkas av ett ökat nyttjande. Ett sätt att snabba på denna kunskapsinhämtning är genom att allmänheten och företag bistår forskare med att samla in biologiska data, genom medborgarforskning, så kallad “Citizen science”.

Nya möjligheter för näringslivet

Christin Appelqvist ser stora möjligheter för det lokala näringslivet att utvecklas och profileras med hjälp av Scary Seafood.

– Fler företag inom ekoturism och restaurang kan erbjuda nya smak- och naturupplevelser vilket ger anledning att resa till Västsverige. I förlängningen kan Scary Seafood bidra till en mer hållbar livsmedelskonsumtion och ett förändrat förhållningssätt till marin mat.

Pressen inbjuds till:
Kristinebergs marina forskningsstation, Fiskebäckskil, fredag 25 januari kl. 10:00.

I samband med presentationen blir det provsmakning av den nya maten från havet, och det visas också en utställning om Scary Seafood.
Presentationen är en del av Maritima klustrets i Västsveriges årskonferens som pågår den 24–25 januari.

Rapporten>>

Kontakt:
Susanne Lindegarth, Koordinator inom Centrum för hav och samhälle, Göteborgs universitet. Tel: 0766- 229 678 eller susanne.lindegarth@marine.gu.se
Webbplats: https://havochsamhalle.gu.se/havsforskning/scary-seafood

Rapporten Scary Seafood – den nya maten från havet är skriven av Christin Appelqvist och Susanne Lindegarth, verksamma vid Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs universitet. Scary Seafood-projektet startade 2018 och syftar till att ta till vara nya marina resurser i våra kustvatten som livsmedel. Projektet har initierats och genomförts i Maritima klustret i Västsveriges regi, med huvudsaklig finansiering från Leader Bohuskust och Gränsbygd/Europeiska havs- och fiskerifonden, Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet och Tillväxt Norra Bohuslän.

Foto:
Överst: I havets skafferi finns mer än bara fisk. På bilden ses ätbara sjöborrar, knivmusslor, islandsmusslor, venusmusslor, hästmusslor, valthornssnäcka och trollkrabba.
Foto: Christin Appelqvist.
Underst: Scary Seafood-rapporten är en handbok för entreprenörer och företagare inom till exempel restaurangbranchen. Foto: Christin Appelqvist.

 

 

 

AV:

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://we.gu.se/aktuellt/n//sa-kan-sjogurkor-och-alger-bli-framtidens-delikatesser.cid1613322
Utskriftsdatum: 2024-06-24