Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Professor Oliver Lindqvist har avlidit

Nyhet: 2018-08-17

Oliver Lindqvist, professor i oorganisk kemi, förgrundsgestalt för Chalmers miljöforskning och tidigare föreståndare för GMV, har avlidit vid en ålder av 75 år.

Oliver Lindqvist

Oliver gjorde avgörande insatser för Chalmers inom miljöområdet. Med sina djupa insikter och engagemang för miljön övertygade han tidigt Chalmers ledning om områdets möjligheter och om Chalmers ansvar som teknisk högskola.

Kollegorna och vännerna Jan-Erik Svensson och Lars-Gunnar Johansson, båda professorer vid institutionen för kemi och kemiteknik, minns Oliver Lindqvist som en entusiasmerande person som fick saker att hända.

– Oliver var en visionär inom miljö- och hållbarhetsforskning. Dessutom var han en skicklig strateg och åstadkom mycket, säger Jan-Erik Svensson.

Lars-Gunnar minns Olivers starka engagemang för sina anställda.

– Oliver var mycket engagerad i sina anställdas arbetssituation. Inte minst månade han om doktoranderna och förbättrade deras villkor på olika sätt.

Oliver Lindqvist var en pionjär som byggare av tvärvetenskap och en av våra främsta ambassadörer inom miljöområdet. Han lyckades med den stora utmaningen att lyfta miljöfrågornas vetenskapliga status.

I slutet av 1980-talet utvecklade Oliver Lindqvist, via miljösektionen, ett gränsöverskridande samarbete mellan Chalmers och Göteborgs universitet som gjorde Göteborg till pionjärstad för tvärvetenskaplig samverkan inom miljöområdet. På initiativ av Oliver Lindqvist beslutade Chalmers stiftelse 1999 att satsa 100 miljoner kronor på miljöforskning och utbildning vid Chalmers, vilket innebar starten för Chalmers hållbarhetsprofil.

Satsningen leddes sedan framgångsrikt av Oliver Lindqvist med målet att förändra och förnya grundutbildningen, att bygga upp forskning med internationell lyskraft inom miljöområdet över hela Chalmers och att öka samverkan med andra parter.

Oliver arbetade också med inriktning på kulturvård, bland annat om bevarandefrågor kopplat till den byggda miljön, till museer och t.ex. historiska orglar. Ett annat av Olivers initiativ är kompetenscentrum Högtemperaturkorrosion, HTC, som startade 1995 och vars forskning inriktas på att främja utvecklingen av ett uthålligt energisystem.

Oliver blev professor på Göteborgs Universitet 1975 vid 32 års ålder och var prefekt för den gemensamma institutionen för Oorganisk kemi CTH/GU från 1984. Oliver blev efterhand alltmer engagerad på Chalmers-sidan och skapade i mitten av 90-talet institutionen för oorganisk miljökemi på Chalmers. Han har dessutom varit dekanus vid sektionen för miljövetenskap vid Chalmers/ Göteborgs universitet sedan 1997. När sektionen ombildades till Göteborgs Miljövetenskapliga centrum (numera Göteborgs centrum för hållbar utveckling), GMV, var han dess föreståndare till 1 oktober 2009. Han gick i pension 2010, men har fortsatt varit aktiv inom GMV.

Oliver Lindqvist mottog Chalmersmedaljen 2010 för sitt arbete inom miljöområdet.

En minnesstund för Oliver ägde rum den 22 augusti.

Artikeln publicerades först på Chalmers Insidan

Läs intervju med Oliver ur GMV:s årsberättelse 2009

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?