Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Plastfrågan i fokus på havskonferens i Liberia

Nyhet: 2019-03-29

Bristande avfallshantering och låg grad av återvinning gör att stora mängder plastskräp från länder i Västafrika hamnar i havet. För att hitta innovativa lösningar som skapar mer hållbar användning av de marina resurserna hölls nyligen en internationell havskonferens i Monrovia. Bethanie Carney Almroth som forskar om plast i havet vid Göteborgs universitet deltog som expert från Sverige.

Konferensen Blue Oceans Conference var en uppföljning till den stora havskonferensen i New York 2017 och samlade deltagare från regeringar, myndigheter, näringsliv och civilsamhället i olika afrikanska länder. Fyra olika teman diskuterades under konferensen; fiske, föroreningar, klimat och blå ekonomi. Bethanie Carney Almroth deltog i en paneldiskussion om plastavfall och dess påverkan på havet.
- Jag lärde mig mycket om hur problemen kan se ut i ett land med helt förutsättningar än vad vi har i Sverige. I Liberia handlar en stor del av problemet om brist på dricksvatten som gör att människor är tvungna att köpa vatten i små plastpåsar. Det handlar om 29 miljoner påsar om dagen som ofta slängs direkt på marken, säger Bethanie Carney Almroth.

Strandstädning i Paynesville, Liberia. Foto: Bethanie Carney Almroth 

Avfallshanteringen en utmaning

Översvämningar, dåliga avlopp och problem med avfallshanteringen gör att mycket av plastavfallet till slut hamnar i havet. Under besöket i Liberia träffade Bethanie Carney Almroth också projektledare för avfallshantering vid några lokala myndigheter för att diskutera utmaningar och möjliga lösningar.

- Jag hoppas kunna hjälpa till fortsättningsvis med information och stöd till de här myndigheterna. Det handlar förstås om att hitta lösningar som fungerar utifrån deras förutsättningar.

Blue Oceans Conference organiserades av bland andra Conservation International och Stockholm Resilience Centre efter en förfrågan från den svenska regeringen. Nästa globala havskonferens kommer att hållas i Portugal i juni nästa år.


 

AV:

Artikeln publicerades först på: havochsamhalle.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://we.gu.se/aktuellt/n//plastfragan-i-fokus-pa-havskonferens-i-liberia.cid1623453
Utskriftsdatum: 2024-06-24