Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Omsorgsfullt med återvunna och färre julklappar

Nyhet: 2019-12-12

Det återvunna plagget, årets julklapp för 2018, speglade en ökad klimatmedvetenhet hos svenska konsumenter och visade på ett ökat intresse för hållbar konsumtion. Men hur kan en göra för att fortsätta i samma klimatsmarta anda? Borde alla julklappar vara återvunna för att julen ska bli mer hållbar?

– Absolut inte! Det är djupt mänskligt att framställa, ge och att använda saker – på så sätt är det är det fantastiskt med nytillverkade saker och föremål säger Staffan Appelgren som forskar om second-hand och återbruk. Dessutom finns det skadliga material och energislösande föremål där ute som behöver ersättas för ett mer hållbart samhälle. Det vi behöver göra, däremot, är att förlänga livslängden på våra saker och reducera antalet prylar. En kan ge återanvända julklappar men framförallt borde vi ge färre klappar.

Anna Bohlin som också forskar kring second-hand och återbruk menar att det viktiga är att vi tänker igenom våra val. Om några nyköp kan bytas ut mot återbruk är det ett stort steg mot ett mer omsorgsfullt förhållningssätt till prylar.

Förändrad inställning till begagnade prylar

Det allra vanligaste är att vi ger bort julklappar som är nyproducerade och inställningen till att ge bort begagnade prylar har inte alltid varit särskilt positiv.

– Tidigare, i vår välmående tid, var det nästan otänkbart att komma med en begagnad pryl som present, men nu har det blivit ett statement och del av ett större samhälleligt sammanhang kring hållbarhet och planetens framtid. Bara de senaste fem åren har inställningen till att ge bort begagnade prylar helt klart blivit mer accepterande, berättar Staffan.

Prylar med historia istället för begagnat

Att beskriva begagnade föremål som något med en historia kan göra att vi ser annorlunda och mer positivt på begagnade julklappar, både att ge och att ta emot. Staffan lyfter fram att gåvans sammanhang och budskap är minst lika viktig som föremålet i sig. Vad som hänt de senaste åren är att en nyköpt gåva kan framstå som en signal för att man är otrendig, okreativ och har bristande omsorg.

– Att skapa en berättelse kring föremålet betonar att återbruk betyder omtanke, både om själva saken, om andra människor och om planeten, och det kan göra att vi bortser från små skavanker. Likaså vad det gäller nyköp – om vi försöker påminna oss själva och andra om de verkliga kostnaderna för nyproducerat kanske den där upplevelsen kring nytt och fräscht inte känns lika stark, menar Anna.

Återbruksexperterna själva blir glada, och lite imponerade, om någon har lagt tid på att hitta en gåva i en secondhandaffär.

Julklappstips för historieintresserade

Staffans tips till de som vill omfamna julklappens ursprung, utveckla sin kreativitet och samtidigt vara klimatsmart är att anamma ett av våra gamla folkliga bruk.

– Klappa på dörren, släng in en hemmagjord träfigur med skämtsamt meddelande och spring!

AV:

Artikeln publicerades först på: globalstudies.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://we.gu.se/aktuellt/n//omsorgsfullt-med-atervunna-och-farre-julklappar--.cid1667810?feedbackForm=true&keepArticle=true&returnAddress=http%3A%2F%2Fwe.gu.se%2Faktuellt%2Fn%2F%2Fomsorgsfullt-med-atervunna-och-farre-julklappar--.cid1667810%3Fprint%3Dtrue&recipientName=Evelina+Assarsson&encodedEmail=ZXZlbGluYS5hc3NhcnNzb25AZ3Uuc2U
Utskriftsdatum: 2022-09-26