Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nytt uppsatspris avrundade hållbarhetsveckan

Nyhet: 2019-11-15

Under högtidliga former på Röhsska museet fick de två första vinnarna av University of Gothenburg´s Sustainability Thesis Award ta emot pris för sina uppsatser som förutom att nyttja och fördjupa kunskaper inom sina respektive fält också berör ämnet hållbar utveckling. Prisceremonin var en del av avslutningen för Act Sustainable, hållbarhetsveckan för studenter och personal på Chalmers och Göteborgs universitet.

I en hel vecka, 4-9 november, har studenter och personal på Chalmers och Göteborgs universitet kunnat delta i Act Sustainable, temaveckan om och för hållbar utveckling. Act Sustainable arrangeras av Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV, tillsammans med Göteborgs universitet och Chalmers. I årets uppsättning har deltagarna kunnat besöka föreläsningar, workshops, panelsamtal, seminarier, filmvisning och mycket mer på Göteborgs universitets alla fakulteter och Chalmers hållbarhetsdag bjöd på en djupdykning i det senaste inom cirkulär ekonomi. Över 40 programpunkter har genomförts och innehållets bredd ger en fingervisning om engagemanget för hållbarhetsfrågor och att en hållbar framtid kräver många perspektiv och ny kunskap.

Veckan avslutades med en heldag i skärningspunkten mellan kultur, vetenskap och hållbar utveckling på Högskolan för design och konsthantverk och Röhsska museet. Dans-workshop om demokrati med studenter från danslärarprogrammet, föreläsningar och en spännande skildring av Katarina Leppänen, professor i idé och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, om hur människans oro över vatten i kristider kanaliseras i film och litteratur.

Finaldagen och veckan avrundades med att priset University of Gothenburg´s Sustainability Thesis Award, Gusta, delades ut för första gången. Priset uppmärksammar och belönar utmärkande uppsatser inom Göteborgs universitet som relaterar sitt ämne till hållbar utveckling. Juryn som består av fem professorer från olika fakulteter utsåg två vinnare. Sandra Sternad Fackel, Globala studier, kandidatuppsats: Att våga se komplexa samband: En studie av hur Värnamo kommun kan arbeta med synergier inom Agenda 2030 och Ryan Davis, Statsvetenskapliga institutionen, Centrum för Europastudier, masteruppsats: Economic Inequality, Corruption, and Personal Environmental Responsibility in Europe. Priset delades ut av Fredrika Lagergren Wahlin, vicerektor för samverkan. Sandra Sternad Fackel tog till applåder emot sitt pris på plats, Ryan Davis närvarade genom en videohälsning för att avstå en flygresa från Storbritannien.

Läs mer om Gusta-priset här!
Läs mer om Act Sustainable-veckan här!
Se film från Act Sustainable-veckan här!

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?