Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nytt forskarråd ska påskynda klimatarbetet i Västra Götaland

Nyhet: 2021-10-01

Beslutet om ett forskarråd är kopplat till regionstyrelsens beslut tidigare i år om en koldioxidbudget beräknad för hela Västra Götaland. Forskarna har hög kompetens inom olika områdena som är viktiga för länets klimatomställning. I den årliga rapport som ska presenteras varje år kan fokus variera mellan åren utifrån vad som bedöms viktigt för att minska utsläppen inom Västra Götaland. Rådet kan fritt välja att inrikta sin analys på olika aktörer, exempelvis Västra Götalandsregionen, kommuner, företag och andra organisationer.

- Forskarnas arbete ska ge oss ett unikt och fördjupat regionalt underlag för att prioritera och påskynda de viktigaste åtgärderna i omställningen. Det är sedan upp till oss på alla nivåer i samhället att besluta om och göra det som krävs för att minska utsläppen i Västra Götaland, säger Magnus Berntsson (KD), ordförande miljönämnden, Västra Götalandsregionen.

Årlig rapport om vilka klimatinsatser som behöver prioriteras

Forskarrådets analys ska utgå ifrån de regionala klimatmålen, koldioxidbudgeten och den regionala utvecklingsstrategin för Västra Götaland 2021-2030. I slutet av varje år ska rådet rapportera om vilka prioriteringar - inte bara olika klimatinsatser, utan också för den samlade politiken och samhällsutvecklingen - som behövs för att hålla koldioxidbudgeten.

- Jag ser fram emot detta viktiga arbete för att öka kunskapsutbytet mellan forskare och olika beslutsfattare i Västra Götaland. Vi vet att det är en stor utmaning att nå klimatmålen och att vi därmed behöver olika verktyg för att snabba på omställningen, så jag hoppas att vi inom forskarrådet kommer kunna bidra genom att presentera konkreta rekommendationer som kan leda till minskade utsläpp, säger Frances Sprei från Chalmers tekniska högskola som är ordförande i forskarrådet.

Forskarnas rapport ska presenteras för Beredningen för hållbar utveckling (BHU) som är ett politiskt samverkansorgan mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna (via kommunalförbunden) i frågor om hållbar utveckling, samt för Klimatråd Västra Götaland som representerar näringsliv, akademi och organisationer och är en del av kraftsamlingen Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om. Resultaten ska också presenteras för allmänheten.

Anders Ahlbäck, som är projektledare vid Göteborgs centrum för hållbar utveckling, har fått i uppdrag att agera sekreterare åt rådet.

- Personligen tycker jag att det är både inspirerande och intressant att få arbeta med de här forskarna. Förhoppningsvis kan modellen med ett forskarråd för att inhämta kunskap till det politiska klimatarbetet bli så lyckosam att den kan vägleda andra svenska och europeiska regioner, säger Anders Ahlbäck.

Forskarrådet 2021-2023

  • Frances Sprei, ordförande. Docent inom hållbar mobilitet, Chalmers tekniska högskola.
  • Sverker Jagers, vice ordförande. Professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet.
  • Björn Sandén. Professor i innovation och hållbarhet, Chalmers tekniska högskola.
  • Annika Nilsson. Universitetslektor förvaltningsrätt, Uppsala universitet.
  • Filip Johnsson. Professor i uthålliga energisystem, Chalmers tekniska högskola.
  • Karin Bradley. Universitetslektor och docent vid Institutionen för samhällsplanering och miljö, KTH.
     

Uppdraget för forskarrådet förläggs till Göteborgs centrum för hållbar utveckling med Anders Ahlbäck som rådets sektreterare.

Kontakt och läs mer

Magnus Berntsson, ordförande miljönämnden Västra Götalandsregionen
E-post: magnus.berntsson@vgregion.se
Tel: 0707-144739

Lise Nordin, klimatsamordnare Västra Götalandsregionen
E-post: lise.nordin@vgregion.se
Tel: 0739-672990

Läs mer om Västra Götalandsregionens klimatarbete

Läs mer om Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?