Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyckelpigor, appar och AI

Nyhet: 2018-09-20

Tänk dig att du får syn på en insekt eller blomma som du inte känner till, tar ett foto med mobilen och laddar upp bilden i en app och får reda på vilken art det är! Det är det långsiktiga målet med Nyckelpigeförsöket, årets massexperiment, där skolelever och allmänhet fotograferar nyckelpigor för att hjälpa forskare att "träna" en app att känna igen olika arter. På årets "ForskarFredag" kan du höra mer om Nyckelpigeförsöket, träffa forskare och testa appar med bildigenkänning på Universeum 28 och 29 september.

Hur kan artificiell intelligens bidra till att bevara biologisk mångfald? Kan en app som känner igen olika arter av nyckelpigor vara en lösning? Under ForskarFredag på Universeum får du får lära dig mer om AI och artidentifiering och träffa forskare som är involverade i Nyckelpigeförsöket. ForskarFredag är en vetenskapsfestival som anordnas varje år den sista fredagen (och lördagen!) i september, som en del av europeiska Researchers' Night. I samband med Forskarfredagen bjuds också skolor och allmänhet in till ett massexperiment för att hjälpa forskare att ta fram ny kunskap. I årets massexperiment, Nyckelpigeförsöket, kan du vara med och fotografera nyckelpigor för att träna en mobilapp som ska lära sig känna igen Sveriges olika nyckelpigearter.

ForskarFredag på Universeum äger rum både 28 och 29 september:

Aktiviteten fredag den 28 september kl 15.00-18.00, vänder sig särskilt till studenter vid Chalmers och Göteborgs universitet och genomförs som ett arrangemang under studentveckan Act Sustainable. Studenter som föranmäler sig ges gratis inträde till Universeum i samband med eventet.
Anmäl dig till Forskarfredag som student

På lördag 29 september hålls aktiviteten i Universeums foajé kl 11 och kl 13 där deltagandet är gratis!

Arrangörer är Universeum i samarbete med Göteborgs centrum för hållbar utveckling och aktiviteterna är en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag som samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Läs mer:

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?