Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Ny professor forskar om finansaktörers etiska ansvar

Nyhet: 2019-06-14

Joakim Sandberg har befordrats till professor i praktisk filosofi. Han leder den internationella forskargruppen Financial Ethics och har sedan många år forskat om hur finansiella aktörer som banker och pensionsfonder bör ta ett tydligare ansvar för samhälle och miljö.

Joakim Ssndberg

Vad väckte ditt intresse för finansiell etik?

– Det är ett spännande forskningsfält eftersom pengar styr världen. Vi lever i ett kapitalistiskt samhälle där de som kontrollerar kapitalet har mest makt. Då är det också naturligt att finansiella aktörer har ett stort ansvar för samhälle och miljö.

Vad har du inriktat dig på i din forskning?

– Jag har fokuserat på globala utmaningar såsom klimathotet och världsfattigdomen. Om vi ska möta dessa måste vi förändra hur vi tänker om pengar och ekonomi. Vi måste nog sluta att se ekonomin som något som står bortom etik och ansvar.

Vad jobbar du mest med just nu?

– Jag fortsätter att utveckla min forskargrupp i finansiell etik. Vår forskning har fått stor uppmärksamhet då det finns ett växande intresse för att se bortom traditionella ekonomiska teorier och att tänka nytt.

Vad innebär professorstiteln för dig?

– Den ger framför allt mer pondus åt min forskning och min forskargrupp. Sånt kan vara viktigt för att nå ut med sitt budskap.

Vad står för dörren nu, i och med din befordran?

– Just nu ser jag mest fram emot semester och lite ledighet. Men efter sommaren ska jag ta tag i ett par bokprojekt. Som professor behöver jag ju inte publicera artiklar i samma takt utan kan fokusera på långsammare skrivande.

Förra året utsågs Joakim Sandberg till gästprofessor i ekonomi och finans vid Riksuniversitetet i Groningen, Nederländerna där han har undervisat vissa perioder sedan hösten 2018.

Kontaktinformation

Joakim Sandbergs webbsida
joakim.sandberg@gu.se tel: 0708-356 532
Forskargruppens webbsida

 

AV:
031-786 3042

Artikeln publicerades först på: flov.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?