Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Ny finansiering till utbildningsprogram om inkluderande grön ekonomi i Östra Afrika

Nyhet: 2020-06-11

Dr Claudine UweraDr Claudine Uwera, finansminister, disputerat i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, medverkade i programmet 2019-2020 som rådgivare och delade sina erfarenheter av arbete med inkluderande grön ekonomi i Rwanda.

Inkluderande grön ekonomi innebär en ekonomisk utveckling som är hållbar miljömässigt och socialt och inte sker på bekostnad av vissa människor eller kommande generationer. Under det senaste året har Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) vid Chalmers och Göteborgs universitet genomfört ett utbildningsprogram om inkluderande grön ekonomi för höga tjänstemän i östra Afrika. Nyligen fick GMV besked om finansiering på 2 miljoner från Svenska institutet för att genomföra en ny, utvecklad version av programmet.

- Vi är glada över att få dessa medel som gör det möjligt för oss att fortsätta vårt arbete för att stärka arbetet med inkluderande grön ekonomi i regionen och bidra till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Det finns en stark koppling till universitets tredje uppgift där vi konkret kopplar samman forskning inom det här området med dem som kan omsätta den i praktiken, säger Anders Ekbom, som tillsammans med Emelie César är programchef.

Programmet som genomförts under 2019–2020 har omfattat femton högre statliga tjänstemän från Etiopien, Kenya och Rwanda. Syftet var att stärka deltagarnas kompetens att övergå till en inkluderande grön ekonomi genom ökad kunskap och tillämpning av ekonomiska instrument, organisationsförändringar och att bygga nationella system för att implementera grön ekonomi i praktiken. Fokus i programmet var på det Globala målet 8 om ekonomisk utveckling och sysselsättning, och framförallt målkonflikter mellan ekonomisk tillväxt och socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Konkret handlade det mycket om policyinstrument och ekonomiska styrmedel såsom skatter och utsläppsavgifter.

Deltagarna genomför förändringsprojekt

Deltagarna genomförde olika förändringsprojekt inom grön ekonomi, där de praktiskt använde olika metoder för grön ekonomi och analysverktyg i sina respektive myndigheter. Ett av projekten handlade till exempel om att initiera ett arbete för att införa en koldioxidskatt i Etiopen.
- Att bygga kapacitet för en inkluderande grön ekonomi är ett viktigt och nödvändigt steg mot hållbar utveckling. Det innehåller kraftfulla verktyg och metoder som kan främja denna omvandling. Verktygen är dock till stor del outnyttjade och kapaciteten är fortfarande låg i programländerna. Vårt program ger ett litet men viktigt bidrag för att öka den, säger Anders Ekbom.

I programmet samarbetade GMV med forskare från Göteborgs universitet inom Environment for Development Initiative (EfD), samt andra partners såsom Global Green Growth Institute i Rwanda, Naturvårdsverket, Skatteverket och andra expertorganisationer och universitet inom grön ekonomi i Östafrika. Forskare i de deltagande länderna har fungerat som resurspersoner i programmet. En av dem var Claudine Uwera som har disputerat i miljöekonomi vid Göteborgs universitet och nu är finansminister i Rwanda.

Nästa program kommer att pågå från juni 2020 till juni 2021.
- Med det nya programmet hoppas vi kunna fortsätta att stärka vårt samarbete med partners och myndigheter i regionen och ytterligare bidra till att stärka kapaciteten med fokus på praktiska kunskaper för att implementera en inkluderande grön ekonomi i dessa länder, säger Emelie César.

Läs mer

Läs mer om inkluderande grön ekonomi, ta del av rapporter och se korta filmer med deltagare från programmet som avslutades i mars 2020 gmv.chalmers.gu.se/english/collaborations-and-projects/inclusive-green-economy-in-practice

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?