Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nominera till WIN WIN Award 2022: Hållbar akvakultur

Nyhet: 2021-10-25

Sustainable AquacultureMatproduktionen i världen står idag för drygt en fjärdedel av alla växthusgaser och är den primära orsaken till förlust av biologisk mångfald, avskogning och hotade fiskbestånd. Framför allt produktion av rött kött utgör ett stort problem och måste minska.

FN förutspår att den globala matproduktionen behöver öka med 70 procent till år 2050. Dessutom kommer stigande inkomster och ändrade matvanor leda till större efterfrågan på näringsriktig mat.

För att lösa framtidens matförsörjning behöver vi ta itu med de möjligheter – och utmaningar – som blå och gröna livsmedel ger.

Akvakultur, alltså odling av vattenlevande djur och växter som fiskar, musslor, kräftdjur och alger, är enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO nödvändig för att klara att tillgodose näringsbehovet hos världens snabbt växande befolkning. Akvakultur ökar redan snabbt och uppskattningsvis tre miljarder människor får idag minst 20 procent av sina nödvändiga näringsämnen från sjömat, som oftast har stora fördelar ifråga om såväl hälsa som miljö.

FAO:s strategiska plan för 2022-2031 har som ambition att stödja tillväxten inom global akvakultur med 35-40 % till 2030.

Men dagens odling av fisk och skaldjur är långt ifrån alltid hållbar och problem som övergödning och markförstöring behöver åtgärdas. Många av produktionsmetoderna inom akvakultur är fortfarande under utveckling, och därför finns stora möjligheter att påverka sektorn mot mer hållbara akvatiska produktionssystem.

Innovativa sjömatsprodukter och mer hållbara foder och odlingsmetoder är några exempel på områden där juryn för WIN WIN Gothenburg Sustainability Award ser möjliga pristagare för 2022.

Men vi letar efter fler!

Nu har du möjligheten att nominera en person eller organisation vars initiativ inom akvakultur kan bidra till ökad effektivitet och hållbarhet, och därigenom också till något eller flera av FN:s globala mål.

Den eller de som nomineras ska ha skapat förändring till inspiration för andra och visat vad som är såväl nödvändigt, som möjligt att göra.

Varmt välkommen med din nominering!

 

AV: GMV

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?