Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nominera pristagare till WIN WIN Gothenburg Sustainability Award 2019

Nyhet: 2018-12-06

Temat för 2019 års pris är Sustainable Food och juryn söker nu nomineringar: individer, företag eller organisationer som genom forskning, initiativ och praktiskt arbete har bidragit till verklig förändring mot en hållbar utveckling inom livsmedelsområdet. Både Chalmers och Göteborgs universitet är partner i WIN WIN Gothenburg Sustainability Award. Nomineringar sker via prisets webbsida senast 18 januari 2019.

Maten vi äter är inte bara en förutsättning för vår överlevnad. Den utgör också grundfundament i både vår kultur och ekonomi. Men livsmedelsproduktionen gör, vid sidan av transporter och energiproduktion, ett av de största avtrycken på vår globala miljö. Utsläpp av växthusgaser och skadliga ämnen i naturen, belastning på land- och vattenresurser, begränsning av den biologiska mångfalden och dåliga arbetsvillkor är några exempel på hur den livsviktiga försörjningen av mat påverkar vår livsmiljö. Matvanorna i stora delar av den utvecklade världen orsakar också direkta hälsoproblem för befolkningen genom överkonsumtion av till exempel socker och fett.

Liksom på många andra områden är en omställning av produktion och konsumtion av livsmedel en förutsättning för att vända en negativ spiral för både miljö och hälsa. Nya synsätt på vår mat, hur vi konsumerar, framställer och handlar med livsmedel för att förse mänskligheten med vårt mest basala behov måste utvecklas i ännu högre grad.

Nominera pristagare för 2019

Temat för 2019 års pris är Sustainable Food och juryn söker nu för nominering: ”Individer, företag eller organisationer som genom forskning, initiativ och praktiskt arbete har bidragit till verklig förändring mot en hållbar utveckling inom livsmedelsområdet. Det kan handla om innovationer inom produktion, distribution och handel med livsmedel likväl som insatser som påverkar vår kunskap, attityder och beteenden i förhållande till mat. Även aspekter som jämlikhet, nästa generation, hälsa, arbetsvillkor samt det lokala och globala samhället vägs in i bedömningen.”

Nomineringen sker via WIN WIN Gothenburg Sustainability Awards hemsida till och med 2019-01-18.

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?