Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Målarbok förenklar samtal om Globala målen

Nyhet: 2020-05-27

Nu lanseras en målarbok med illustrationer som tolkar de globala målen för hållbar utveckling. Målarboken är gratis att ladda ned och ska göra det lättare att prata om hållbar utveckling med många olika grupper i samhället, inte minst barn och ungdomar. De fina illustrationerna är gjorda av sju unga volontärer från de nordiska länderna.

Nu finns det en helt ny målarbok med illustrationer av de 17 globala målen för hållbar utveckling. Målarboken har fått namnet ”SDG Coloring Book” (Sustainable Development Goals, SDG) och är framtagen av det nordiska ungdomsnätverket SDSN Youth in Northern Europe i samarbete med Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV).

Karin Bylund är projektledare vid GMV och arbetar med att stötta studenter och unga som är intresserade av hållbar utveckling. Hon fick idén till en målarbok när hon upptäckte att det var ont om bra material om hållbar utveckling för barn och bestämde sig för att förverkliga idén i ett projekt.

- Det fanns en brist på resurser och material för barn att använda som en källa till en mer komplex diskussion om hållbarhet. Genom att göra en målarbok blir de Globala målen mer levande och det blir också enklare att diskutera kring dem.

Genom att kombinera kunskap om hållbarhet med kreativitet, ville hon skapa ett lättillgängligt material som kan inspirera barn och andra till att lära sig om tematiska perspektiv på hållbarhet. En tänkt målgrupp är lärare som kan använda illustrationerna av målen i sin undervisning, för såväl yngre som äldre åldersgrupper. Men Karin menar att målarboken också kan användas av vuxna. Forskning visar att stressnivån minskar hos vuxna när de färglägger i målarböcker. En överbelastad hjärna får lite avslappning för en stund. På grund av det tycker hon att målarboken i sig själv bidrar till det tredje globala målet som gäller hälsa och välbefinnande.

- Jag tycker själv om att färglägga i målarböcker som avkoppling och mål 3 handlar ju om att må bra i både kropp och själ. Illustrationerna kan användas på många sätt – som diskussionsunderlag, för att få utlopp för sin kreativitet eller som vila för hjärnan.

De 17 illustrationerna har skapats av en grupp unga volontärer från Norden. Karin skickade ut en fråga i sitt nätverk om det fanns någon som ville hjälpa till att skapa en målarbok. Hon fick ett stort gensvar och valde ut ett antal bidrag. Hon bad sedan varje illustratör att skapa sin egen unika illustration som matchar deras egen vision och konstnärliga stil.

- Vi ville återspegla gruppens mångfald och det är därför illustrationerna skiljer sig åt i stil. Märkligt nog har de ändå en gemensam karaktär på något sätt. Jag tycker själv att illustrationerna är fantastiskt fina och vill rikta ett stort tack till illustratörerna som bidragit till målarboken. De har gjort en strålande insats!

De texter som finns i målarboken är skrivna på engelska och det beror på att SDSN Youth är en global organisation med medlemmar över hela världen. Målarboken är ett välkommet tillskott på många håll.

Målarboken finns fritt tillgänglig att ladda ner från SDSN Northern Europes webbplats, antingen i sin helhet eller som separata illustrationer.
Ladda ned målarboken här
!

Illustratörer

De nordiska illustratörer som har bidragit till målarboken är:
Amanda Karlsson
Anneli Päivärinta
Christina Mylona
Emma Björk
Lisa Glybchenko
Malin Sannel
Saga Melbacke Rosén

För mer information, kontakta:

Karin Bylund, projektkoordinator för studentsamverkan vid Göteborgs centrum för hållbar utveckling
karin.bylund@gu.se
0766-18 46 73

 

Fakta Globala målen för hållbar utveckling
De Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att år 2030 ha: avskaffat extrem fattigdom, minskat ojämlikheter och orättvisor i världen, uppnått fred och rättvisa, löst klimatkrisen.

Läs mer om Globala målen hos Göteborgs centrum för hållbar utveckling.

Läs mer om kopplingen mellan målarböcker och medveten närvaro i denna brittiska forskningsartikel.

SDSN står för Sustainable Development Solutions Network vilket är en global organisation av universitet, forskningsinstitut och andra kunskapsorganisationer. De har även en ungdomssektion som går under namnet SDSN Youth. Det regionala nätverket i Norden kallas Northern Europe och samlar drygt 50 medlemmar och cirka 30 ungdomsorganisationer. Sekretariatet för det nordiska nätverket drivs av Göteborgs centrum för hållbar utveckling vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Läs mer om SDSN Northern Europe.

 

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?