Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Magdalena Eriksson ny verksamhetsledare för Global Sustainable Futures

Nyhet: 2020-09-29

Magdalena ErikssonGlobal Sustainable Futures:s intention är att utveckla och underlätta samverkan mellan Göteborgs universitet, Chalmers och universitet i låg- och medelinkomstländer och för att underlätta Agenda 2030-arbetet. Både Göteborgs universitet och Chalmers har omfattande samarbeten i Afrika, Asien och Sydamerika. Global Sustainable Future:s arbete ska bidra till ökade synergier och nya samarbeten inom forskning, utbildning och samverkan och bedrivs som en verksamhet inom Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV).

- Genom GSF:s verksamhet vill vi öka synligheten och entusiasmen kring samarbeten med låg- och medelinkomstländer. Alla parter har mycket att lära sig av globalt utbyte, säger Magdalena Eriksson, verksamhetsledare för Global Sustainable Futures.


Professor i medicinsk biokemi och uppstart av universitet i Afrika

Magdalena Eriksson doktorerade 1988 på Chalmers i fysikalisk kemi med inriktning mot biofysikaliska processer. Doktorandstudierna följdes av forskning i USA, Danmark och Sverige. Hon blev docent vid Chalmers 1997 och senare professor i medicinsk biokemi. Magdalena har en bred kunskap och erfarenhet och ett stort engagemang för utvecklingsfrågor.
Bland annat har Magdalena verkat som chef för Department of Medical Biochemistry, University of Cape Coast, Ghana under åren 2008–2012. Magdalena Eriksson var den första Centre Director för African Institute for Mathematical Sciences (AIMS) i Ghana åren 2012-2013. Därefter tjänstgjorde hon som Global Director of Academic Development för AIMS-Next Einstein Initiative fram till 2018. I ytterligare fyra länder har Magdalena medverkat i utvecklandet och uppstarten institut för matematisk vetenskap: Kamerun, Tanzania, Rwanda och Senegal.

- Det är mycket spännande och lovande att rektorerna för både Göteborgs universitet och Chalmers har tagit ett tydligt steg genom att etablera Global Sustainable Futures (GSF). Jag är glad att få vara med om att forma verksamheten i ett tidigt skede, säger Magdalena Eriksson.

Styrkan i att förmedla och tillämpa kunskap

Magdalena tror på styrkan i att förmedla och tillämpa kunskap, och att möjligheten till kunskap och utbildning starkt ökar möjligheterna att samarbeta över gränserna och mellan länder.
Magdalena Eriksson kommer närmast från Högskolan i Halmstad där hon en kort tid arbetat som internationell koordinator. Hon var tidigt i uppväxten intresserad av vetenskap och hade en önskan att bidra till att bota cancer.
Magdalena har även intresse för vetenskapsjournalistik och innehar en Master of Science i journalistik från Columbia University i New York. Hon gjorde sin Post DOC i New York.

Fakta:
Den 1 januari 2020 startade verksamheten Global Sustainable Futures (GSF).
En styrelse för Global Sustainable Futures (GSF) är under tillsättning (framarbetande) och strategier och temaområden är just nu under framtagande. GSF håller på att arbeta fram teman och temaområde (i dagsläget vatten och hållbar ekonomiskt tillväxt (SDG8) utsetts som pilotteman. Under 2020 har tre webbinarier och en första fysisk träff hållits av GSF på aktuella teman. Läs mer om vårt nästa webbinarium den 13 Oktober <a href="https://www.gmv.gu.se/english/news-and-events/calender/event-detail/?&eventId=70137162534">här</a>

GSF bedrivs som en verksamhet inom Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV). Se webben för mer information. www.gmv.chalmers.gu/globalsustainablefutures

Fakta:
Språk som Magdalena behärskar: svenska, engelska, franska någorlunda och spanska delvis. Förstår danska och norska bra. Fante (ett av Ghanas många lokala språk).

Stolt över: Magdalena Eriksson är stolt över är att ha kommit med idén till en tävling för barn; den som ställer den bästa vetenskapliga frågan kan vinna ”the Molecular Frontiers Inquiry Prize”. Hon var med om att starta Molecular Frontiers 2006, med ambitionen att sprida kunskap om molekyler och inspirera unga till nyfikenhet på vetenskap

Kuriosa: Magdalena tillhör en by i Ghana Hon är drottningmoder (queen mother) och arbetar med att att förbättra ungas möjligheter. Magdalena har dansat en del balett och i Ghana lärde hon sig Ghanesiska danser.

Fotnot:
Värd för Global Sustainable Futures är Göteborgs universitet och Chalmers genom Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV).

 

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?