Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

KNEG-workshop om hållbara livsmedelstransporter

Nyhet: 2019-05-03

Den 23 april bjöd nätverket KNEG (Klimatneutrala godstransporter på väg) med expertis inom bränsle, fordon och transportlogistik in utvalda livsmedelsföretag till en workshop för att utbyta erfarenheter och generera idéer till hur vi kan samverka för att minimera klimatpåverkan från livsmedelstransporter.

- Det gäller verkligen att olika funktioner samarbetar, sa Kristina Liljestrand från Chalmers Industriteknik när hon under workshopens inledning presenterade sin forskning om beslutsstöd för att hjälpa varuägare att göra effektiva förändringar.

Just samarbete var syftet med dagen och trettiotalet deltagare med kompletterande kunskap deltog aktivt i diskussionerna. Det blev snabbt tydligt att många av deltagarna upplevde liknande utmaningar. Ett problematiskt område som identifierades var de snäva tidsfönster för leverans som transportörerna ofta tvingas förhålla sig till. Gruppen enades om att det är dags att i större utsträckning låta logistikens krav för bra ruttplanering styra istället för kundernas allt mer krävande leveranskrav och en projektidé utformades för att utreda hur man i praktiken ska lyckas skifta fokus från kundens krav till logistikens krav.

En annan idé som lyftes var att ta fram ett system med fossilfria bränslekrediter likt det system som utvecklats för grön el. KNEG tar denna diskussion vidare då de den 14 maj träffar Emmi Jozsa från Energimyndigheten.

Mer om KNEG
KNEG – Klimatneutrala godstransporter på väg, är ett samarbetsprojekt som arbetar för att godstransporterna på de svenska vägarna ska vara klimatneutrala. Samarbetet samlar några av Sveriges ledande fordonstillverkare, bränsle- och logistikföretag, samt Chalmers och Trafikverket för att gemensamt visa på hur klimatpåverkan från de vägburna godstransporterna i Sverige kan minska genom olika åtgärder. Samarbetet initierades 2006 och är främst inriktat på effektivare transporter, effektivare fordon och utökad användning av förnybara drivmedel. KNEGs kansli finns vid GMV. Läs mer på www.kneg.org

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?