Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Joakim Sandberg blir gästprofessor i finans och humaniora

Nyhet: 2018-08-16

Tio år efter den stora finanskrisen har Joakim Sandberg, docent i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, fått jobb som gästprofessor inom det nya fältet finans och humaniora.
Tio år efter den stora finanskrisen har Joakim Sandberg, docent i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, fått jobb som gästprofessor inom det nya fältet finans och humaniora.

Joakim Sandberg, docent och forskningsledare vid Göteborgs universitet, har utsetts till gästprofessor i ”ekonomi och finans ur ett humanistiskt perspektiv” vid Riksuniversitetet i Groningen, Nederländerna. Den tvärvetenskapliga professuren är den första i sitt slag och syftar till att skapa en djupare dialog mellan ekonomer och humanister.

– Framför allt handlar det om att ge en större plats åt mänskliga värden i vårt ekonomiska och finansiella tänkande. Uppdraget innebär också startskottet för ett samarbete mellan forskare i Sverige och Nederländerna, säger Joakim Sandberg.

Det är snart tio år sedan den globala finanskrisen briserade i september 2008. Enligt många bedömare var krisen ett resultat av brister i vårt ekonomiska system.
– Man kan se finanskrisen som ett underkännande av vår tids överdrivna ”ekonomism”. Och tyvärr har vi inte lärt oss så mycket av krisen, säger Joakim Sandberg.
Enligt honom tenderar dagens ekonomiska system att sätta pengarna i centrum utan att ta hänsyn till de mänskliga konsekvenserna.
– Men ytterst måste ju systemet finnas till för att gynna oss människor, snarare än tvärtom, att vi finns till för att gynna systemet, menar Joakim Sandberg.

Större perspektiv

Det nya uppdraget i Nederländerna innebär att han kan utvidga sin forskning.
– Det är väldigt spännande att ha ett större europeiskt perspektiv, särskilt då lösningarna måste vara internationella eftersom kapitalet rör sig obehindrat över nationers gränser idag, säger Joakim Sandberg.

Nederländerna är en handelsnation som länge dominerats av låga skatter och fria kapitalflöden. Därför drabbades landet hårt av finanskrisen och det tog flera år innan ekonomin kunde återhämta sig. Samtidigt finns ett starkt civilsamhälle och en vilja till förändring. Ett tecken på detta är den nya professuren i finans och humaniora som delvis finansieras av Humanistiska förbundet i Nederländerna. Tjänsten är på deltid under fem år och syftar framför allt till ett fördjupat samarbete mellan ekonomer och humanister inom såväl forskning som undervisning.

Tydligare etiskt ansvar

Joakim Sandberg kommer att behålla sin bas på Göteborgs universitet där han driver en forskargrupp i finansiell etik med finansiering från bland annat Wallenberg-stiftelserna och MISTRA. Forskargruppens arbete går ut på att utveckla nya teorier och modeller för hur finansiella aktörer, såsom banker och fonder, kan ta ett tydligare etiskt och socialt ansvar. Förutom Joakim Sandberg ingår tre andra forskare samt tre doktorander i gruppen.

– Nu kan vi inleda ett närmare samarbete mellan forskare i Sverige och Nederländerna. Tillsammans kan vi utveckla detta viktiga forskningsfält och förhoppningsvis, åtminstone på längre sikt, även påverka den ekonomiska och finansiella utvecklingen, säger Joakim Sandberg.

Kontakt:
Joakim Sandberg, joakim.sandberg@gu.se tel: 0708-356 532
Se också forskargruppens webbsida

 

AV:
031-786 3042

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?