Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

HDK medverkar i en unik samverkansplattform för trätillverkning

Nyhet: 2018-12-18

EU, genom Tillväxtverket, har beviljat sju miljoner kronor i stöd till projektet Trämanufaktur – tillverka i trä. Även Västra Götalands regionutvecklingsnämnd bidrar med dryga 7 miljoner. Det innebär en total satsning på 19 miljoner kronor för att skapa en testmiljö och ett utvecklingscentrum för industriell trätillverkning i Västra Götaland.

Det finns en stor utvecklingspotential i att tillverka i trä. Till exempel står i dag flerbostadsbyggandet i trä för cirka tio procent av all nybyggnation, och behovet av att ersätta betong med mer klimatvänliga träkonstruktioner ökar stadigt. Samtidigt är det en stor utmaning för företagen att ställa om och följa den snabba utvecklingen.

Den nya testmiljön som nu ska byggas upp kommer att ligga i Produktionstekniskt centrum (PTC) på Innovatumområdet i Trollhättan där Högskolan Väst blir en aktiv part, samt på Steneby i Dals Långed där HDK har del av sin verksamhet. Ambitionen är att samverka nationellt med andra utvecklingscentrum inom träbranschen för att kunna stärka varandra.
Fokus i Trämanufaktur-projektet ligger på tillverkningsprocesser och datorstödd produktion. Här kommer kunskap och erfarenheter att utbytas direkt mellan företag och forskningsaktörer. Deltagarna ska även erbjudas olika kunskapshöjande aktiviteter och ett brett nätverk.

HDK:s prefekt Ulf Dalnäs ser fram emot det kommande samarbetet med industrin:
– Det intressanta med denna plattform är att vi som konstnärlig institution medverkar i ett så storskaligt samverkansprojekt inom hållbarhetsområdet. Vi bidrar både med kunskap om material och i kreativa processer dessutom kommer vi att lära oss en hel del från övriga aktörer i plattformen. Min förhoppning är att vi med detta projekt kan stärka vårt samarbete med industri och så kallade science parks (som Innovatum) och därmed bidra till samhällsutvecklingen.

Medverkande parter i Trämanufaktur – tillverka i trä är: Innovatum, Högskolan Väst, Fyrbodals kommunalförbund, Högskolan för design och konsthantverk/Göteborgs universitet, Stiftelsen Stenebyskolan och Johanneberg Science Park, samt de 13 företagen Derome, Moelven Byggmodul, Sven Johansson Bygg, Södra, Vida Building, West Coast Windows, Atterfors Consulting, Binar Elektronik, Essve Produkter, Good Solutions Sweden, MVV Information Technology, Randek och Säffle Verkstadsbolag.

Läs nyheten på Innovatum.se
Läs hela pressmeddelandet från Västra Götalandsregionen

 


 

AV:

Artikeln publicerades först på: hdk.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?