Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Havsisen påverkar både ozonskikt och klimat

Nyhet: 2018-12-13

Fartyg i mörkt snölandskap och som har många strålkastare tända

Foto av Stefan Hendriks.

Sedan länge vet vi att halogenerade ämnen som innehåller fluor, klor och brom, bryter ner det UV-skyddande ozonskiktet i atmosfären. Ny forskning konstaterar nu att bromerade ämnen finns i nybildad havsis, även på vintern. Och eftersom klimatförändringarna innebär att havsis smälter i större utsträckning än förr, för att sedan nybildas, påverkar detta ozonskiktet och därmed klimatet.

På senare år har forskare upptäckt att även alger i oceanerna producerar ämnen som innehåller ämnet brom. Den här produktionen är relaterad till fotosyntesen, och är alltså driven av solljuset.

I en studie som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications beskriver forskare vid Göteborgs universitet hur en hittills okänd källa till bromerade ämnen i atmosfären har hittats i nybildad havsis under vintern, trots att solljuset knappt existerar.

– Det här har vi upptäckt i Antarktis, alltså havsområdena kring Sydpolen. Där bildas varje år havsis vintertid, som sedan smälter under sommaren för att nybildas till vintern igen, säger artikelns huvudförfattare Katarina Abrahamsson, professor på institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

Havsis bidrar med brom till atmosfären

Forskarnas mätningar, av ämnen som innehöll brom i havsis, snö och luft, avslöjade att den antarktiska vinterisen bidrog med tio gånger mer brom till atmosfären än havsvattnet.

Dessutom såg forskarna att bidraget av brominnehållande ämnen var högre i vinterisen än i sommarisen. Därför fick man förändra bilden av hur dessa ämnen bildas, och forskarna föreslår att kemiska snarare än biologiska processer dominerar i avsaknad av solljus.

I studierna använde forskarna en global klimatmodell. Den visade att de bromerade ämnena, som producerades under vintern, spred sig till hela södra halvklotet.

– Vi kunde uppskatta att bidraget av brom från havsisen utgör hela tio procent av det atmosfäriska bromet som finns i världen, säger Katarina Abrahamsson.

Isen kring Nordpolen börjar likna den kring Sydpolen

Forskarnas resultat visade också att havsis, även under årets mörka tid, är en viktig källa till atmosfäriskt brom. Och det är något som påverkar atmosfärskemiska förlopp och klimat på hela södra halvklotet. 

De pågående klimatförändringarna medför att isen i Arktis blir mer och mer lik den runt Antarktis. Arktis skiftar därmed från att ha flerårsisar till att i högre utsträckning ha ettåriga isar.

– Så våra resultat kan förmodligen tillämpas även på norra halvklotet, säger Katarina Abrahamsson.

Artikelns namn: Organic bromine compounds produced in sea ice in Antarctic winter

Länk till artikeln>>

Kontakt:
Katarina Abrahamsson, professor vid institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet, telefon: 031-786 90 51, mobil: 0766-22-90 51, e-post: katarina.abrahamsson@gu.se

Foto av Stefan Hendriks.
 

AV:

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?