Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hållbarhetsengagerade studenter ställer krav på rektorerna

Nyhet: 2019-05-02

Studentföreningar inom hållbarhet från Chalmers och Göteborgs universitet vill se mer hållbar utveckling i utbildningen och minskad klimatpåverkan. I ett möte nyligen träffade de rektorerna och ytterligare några personer ur ledningsgrupperna vid båda lärosätena. En lista med fem krav på åtgärder presenterades.

Sedan 2014 har Göteborgs studentgrupper inom hållbarhet regelbundet träffat rektorerna. Mötena har initierats av Moa Persson som är koordinator för studentsamverkan och arbetar vid Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV). Syftet är att öka samverkan för hållbar utveckling mellan studenter vid de båda universiteten och med omvärlden. Det senaste mötet ägde rum den 23 april i år. Förutom Stefan Bengtsson, rektor på Chalmers, och Eva Wiberg, rektor på Göteborgs universitet, var fler än vanligt på plats.

– Tidigare har vi haft möten mellan studentgrupperna och rektorerna, men på initiativ av Chalmers rektor bjöds fler från ledningsgrupperna in denna gång. Det är därmed tydligt att rektorerna ser det som värdefullt att möta studenterna och få lyssna till deras åsikter, säger Moa Persson.

Rektorerna underströk vikten av att studenterna arbetar via studentkårerna så att klimatarbetet kan hanteras i de normala kanalerna för samverkan mellan lärosäten och studentkårerna. Studenterna hade vid mötet i höstas med rektorerna tagit fram en lång önskelista på miljöförbättringar de vill se vid universiteten. Till detta möte lyfte studenterna fram fem prioriterade områden ifrån önskelistan, eller kravlistan:

  1. Universiteten ska minska sina koldioxidCO2-utsläpp med 50 procent inom 4 år för att nå 1,5 gradersmålet
  2. Säkerställa att all undervisning inkluderar hållbarhet senast år 2020
  3. Avsätta medel för att stötta studentledda hållbarhetsprojekt
  4. Anställa två Student Sustainability Coordinators vid varje fakultet för att öka studentmedverkan inom universitetets hållbarhetsarbete
  5. Regelbundet skicka ut nyhetsbrev till alla anställda och studenter där hållbarhet är en stående punkt


För att minska klimatpåverkan och öka integreringen av hållbar utveckling i utbildningen kom studenterna med konkreta förslag på åtgärder. Ett förslag var att slopa behörighetskriterierna som utgör hinder för studenter att läsa kurser inom andra områden än sitt grundområde. Detta skulle göra det möjligt att exempelvis läsa en extra kurs inom hållbar utveckling. Studenterna uttryckte även en oro inför klimatförändringarna. Med stöd i IPCC-rapporten och inspiration från flera städer och universitet runt om i världen hade studenterna förberett utkast på beslut om att utlysa klimatnödläge innan vårterminens slut.

– Både jag och Stefan Bengtsson tar klimatfrågan på största allvar. Vi gör redan mycket bra, men vi behöver också bli bättre. För att bli det behöver vi jobba tillsammans och ta tag i de enklare åtgärderna och hitta lösningar på de svårare problemen, säger Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet.

När kraven och åtgärderna diskuterades var tonen stundtals hård och präglades av studenternas rädsla inför framtiden.

– Vi studenter kan höja våra röster, men det är de i ledande positioner som kan fatta besluten, sa en av studenterna.

Fredrik Hörstedt, Vicerektor för nyttiggörande på Chalmers höll med om det och sa samtidigt att:

– Chalmers har som mål att verksamheten går i linje med IPCC-rapportens mål om max 1,5 graders uppvärmning. Dessa utmaningar är så pass komplexa att vi behöver arbeta tillsammans, inte minst generationsöverskridande. Team efforts behövs! och vi behöver inkludera studenterna i detta arbete.

Studenterna var nöjda med att få framföra sina krav till rektorerna och ledningsgrupperna. En av studenterna skriver efter mötet:

– Jag hoppas och tror att ledningen lyssnade på våra förslag. Det är hoppfullt att vi som brinner för dessa frågor får möjligheten att påverka beslutsfattare och göra skillnad.
 

Fakta
Göteborgs studentföreningar inom hållbarhet samarbetar genom Gothenburg students for Sustainability Alliance (GSSA) som koordineras av GMV. Läs mer om GSSA här.

Med på mötet var:
Representanter från studentföreningarna:
Social Science Environment Student Association, Pedagogen Students for Sustainability, Chalmers Students for Sustainability, Lindholmen Students for Sustainability, Science Students for Sustainability, Ingenjörer utan gränser Chalmers, Veggie at My Place, Global Students for Sustainability, Chalmers PhD students for Sustainability, Klimatstudenterna, Stay Grounded Project, Black Dot, Göteborgs universitets studentkårer och EuroEnviro2019.

Från Chalmers:
Stefan Bengtsson, Rektor och VD
Anna Dubois, Prorektor och vice VD
Fredrik Hörstedt, Vicerektor för nyttiggörande

Från Göteborgs universitet:
Eva Wiberg, Rektor
Mattias Goksör, Prorektor
Fredrika Lagergren, Vicerektor med ansvar för samverkansfrågor

Foto: Elissa Shaw

AV: GMV

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?