Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hallå där Sandra Alm...

Nyhet: 2019-04-30

...student vid Göteborgs universitet som deltog i konferensen ”Rethinking Higher Education – Inspired by the Sustainable Development Goals” den 30 mars. KI var huvudarrangör med Göteborgs universitet, Chalmers och Kungl. Vetenskapsakademien som samarbetspartners.

Var det något i programmet som du tyckte var särskilt intressant?
Konferensen hade en tvärvetenskaplig utgångspunkt, vilket är viktigt för att få breda perspektiv från studenterna. Trots att programmet hade ett fokus på utmaningarna inom global hälsa, så var det uppskattat att de även hade en workshop om good governance (”god samhällsstyrning”). Det är inte ofta som good governance uppmärksammas i annat än samhällsvetenskapliga ämnen, så det var kul att se att det inkluderats.
De flesta som forskar på good governance och anti-korruption skulle hålla med om att det är viktigt att tala om hur samhällsutvecklingen undermineras av korrupta politiker och byråkrater. Därför är det värdefullt att tala om good governance i fler sammanhang än inom ekonomi och samhällsvetenskap.

Vad tar du med dig från konferensen?

Jag tycker att konferensen visade att det finns ett brett stöd bland studenter för att högre utbildning och universiteten som institutioner ska ha högre ambitioner. Det finns många utmaningar i våra samhällen som talar för att universiteten bör ta en mer aktiv roll som förebilder och kunskapsspridare. Det enorma antalet studenter på konferensen - vi var 100 studenter enbart från Göteborg! - visar att den här frågan engagerar. Studenter bör ses mer som en tillgång och en grupp som ska inkluderas i universitetets målsättningar, snarare än som passiva tenta-skrivare. Särskilt så betonades vikten av att universiteten ska anstränga sig för att bygga broar mellan studieprogram på ett effektivare sätt. Som student förväntas man att komma ut i arbetslivet med en bred kompetens på flera olika områden. Idag så ges vi, inom våra studier, inte alltid möjligheten att lära oss från mer än en disciplin. Vi vill kunna arbeta och forska för att lösa komplexa problem; då måste vår utbildning kunna förbereda oss på det.

I mars 2020 är det dags för en ny konferens, denna gång i Göteborg. Vad hoppas du kommer att vara i fokus på den konferensen?

När studenter, universitetspersonal, forskare och dekaner möts i Göteborg så hoppas jag att vi är redo att ta fram styrdokument eller protokoll om hur vi väljer att gå vidare. Precis som med klimatförhandlingar så måste vi satsa mindre på att prata om problemet och börja prata mer om lösningar. Dessa lösningar får inte vara för allmänna utan måste kunna konkretiseras. Jag hoppas att konferensen i Göteborg ger oss möjligheten att ta fram gemensamma dokument där vi kan enas om en tidsram för implementering. Detta kräver förstås att universiteten har mandat att ta fram sådana dokument, men om de är villiga att ta sig an utmaningen så är det inte omöjligt.

Läs mer om konferensen

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?