Nyhet: 2019-06-27
...koordinatorer för Capacity Building Programme for Inclusive Green Economy, ett utbildningsprogram om inkluderande grön ekonomi för regeringstjänstemän i Etiopien, Kenya och Rwanda, som Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) genomför under året.
Berätta om utbildningsprogrammet!
Emelie: Det är ett kapacitetsutvecklings-program för tjänstemän på myndigheter och departement i Etiopien, Kenya och Rwanda som handlar om Inclusive Green Economy, det vill säga ekonomisk utveckling som är hållbar miljömässigt och socialt. Programmet pågår under nio månader då deltagarna får stärka sin kunskap om grön ekonomi; vad det är, och också hur man arbetar för en grön ekonomi i praktiken. Vi kommer att fokusera på policyinstrument och ekonomiska styrmedel såsom skatter och utsläppsavgifter.
Anders: Ordet inclusive väger tungt här och innebär i detta sammanhang att alla ska omfattas; att ekonomisk utveckling och grön ekonomi inte sker på bekostnad av vissa människor eller kommande generationer. I detta program arbetar vi med det Globala målet 8 om ekonomisk utveckling och sysselsättning, och framförallt målkonflikter mellan ekonomisk tillväxt och socialt och miljömässigt hållbar utveckling.
Varför har ni valt att fokusera på just dessa tre länder?
Anders: De här länderna ligger nära varandra geografiskt. De är också relativt lika socioekonomiskt och politiskt, även om de såklart skiljer sig åt. Genom detta tror vi att deltagarna kommer kunna relatera till varandra och utbyta erfarenheter på ett bra sätt. I programmets upplägg är det inte bara ett gäng forskare som träffar tjänstemän från ministerier och departement utan det är ett stort fokus på integrerat lärande, där alla kan lära av varandra – deltagarna, rådgivare, föreläsare och resurspersoner.
Emelie: Vi har dessutom båda jobbat i regionen på olika vis och har kontakt med forskare i de här länderna som kommer att fungera som resurspersoner i programmet. En av dem är Claudine Uwera som har disputerat i miljöekonomi vid Göteborgs universitet och nu är finansminister i Rwanda.
Vad jobbar ni med just nu?
Emelie: Just nu jobbar vi från GMV tillsammans med internationella mentorer med att stötta deltagarna i de förändringsprojekt som de arbetar med inom sina respektive organisationer. Deltagarna genomför sitt projekt som en röd tråd genom utbildningsprogrammet. Det är ett skarpt, mindre projekt som kopplar till programmets fokus och deltagarnas egna arbetsområden. De egna projekten är betydelsefulla på flera sätt – de är lärorika för individen och kan också göra skillnad i organisationen; i praktiken. Forskare från Göteborgs universitet inom till exempel statsvetenskap och nationalekonomi är med som föreläsare och resurspersoner, och även svenska myndigheter, till exempel Skatteverket och Naturvårdsverket, medverkar.
Anders: Det här är inte undervisning i traditionell mening utan en kunskapsintensiv samverkan, en form av interaktion som kräver mycket av oss som organiserar utbildningsprogrammet. Det finns en stark koppling till universitetens tredje uppgift där vi konkret kopplar samman forskning inom det här området med dem som kan omsätta den i praktiken. Detta är ett pilotprojekt under ett år med 15 deltagare, fem från varje land. Vår förhoppning är att det blir en fortsättning med nya deltagare och utbildningsomgångar framöver.
Mer information:
Utbildningsprogrammet Capacity Building Programme for Inclusive Green Economy pågår mars-december 2019. I september samlas deltagare, mentorer och resurspersoner i Rwanda under två veckor med föreläsningar, workshoppar och studiebesök. Projektet finanserias av Svenska Institutet.
Läs mer om projektet
Kontakt:
Emelie César, Programme Co-Director, emelie.cesar@gu.se
Anders Ekbom, Programme Co-Director, anders.ekbom@gu.se
Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se
[2023-10-05]
[2023-09-04]
[2023-08-17]
[2023-06-22]
[2023-06-14]