Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Gemensam satsning på forskning om hållbar stadsutveckling

Nyhet: 2019-02-22

Jan Petterson och David Simon

Jan Pettersson och David Simon är föreståndare för Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV, respektive Mistra Urban Futures.

Chalmers och Göteborgs universitet har beslutat att tillsammans fortsätta utveckla forskningsområdet hållbar stadsutveckling. Det gemensamma centrumet Mistra Urban Futures, får nu en förändrad organisationsform. Både Mistra Urban Futures Göteborgsplattform och det internationella sekretariatet ska organiseras inom Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV.

Mistra Urban Futures är ett internationellt forsknings- och kunskapscentrum som sedan 2010 bedriver forskning om hållbar stadsutveckling i nära samverkan mellan forskare och praktiker. Chalmers har sedan starten varit värd för satsningen som nu omfattar omkring 40 partner runt om i världen.

En framtidskommission har utrett möjliga scenarier för den fortsatta verksamheten och utifrån kommissionens rapport har rektorerna vid Chalmers och Göteborgs universitet beslutat att fortsätta satsa på Mistra Urban Futures. Centrumet ska fortsatt utgöra en transdiciplinär forskningsmiljö som tar sig an städernas utmaningar i samarbete mellan forskare och praktiker.

Den fortsatta verksamheten kommer att organiseras inom Chalmers och Göteborgs universitets gemensamma organisation Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV, som har lång erfarenhet av att bedriva tvärvetenskapliga projekt, nätverk och verksamheter.

- Det är mycket glädjande att Chalmers och Göteborgs universitet fortsätter satsa gemensamt på hållbar stadsutveckling och att arbetet nu organiseras inom Göteborgs centrum för hållbar utveckling, säger föreståndaren Jan Pettersson. Vi arbetar med att främja samverkan mellan de båda lärosätena och vi ser många synergieffekter med andra projekt inom hållbar utveckling som vi driver.
Mistra Urban Futures organiseras genom ett internationellt sekretariat och plattformar i Göteborg, Sheffield-Manchester, Kisumu, Kapstaden, Skåne och en nod i Stockholm. Beslutet om den fortsatta organisationen innebär att både Göteborgsplattformen och det internationella sekretariatet från och med 15 februari 2019 blir två separata men nära samverkande verksamheter vid GMV.

- Vi är mycket tacksamma för det omfattande arbete som framtidskommissionen har gjort för att ta fram rapporten som ligger till grund för detta beslut. Vi ser också fram mot de nya möjligheter som det innebär att Chalmers och Göteborgs universitet nu tillsammans tar sig an värdskapet för vårt centrum, säger David Simon, föreståndare för Mistra urban futures.

Läs mer:
Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV
Mistra Urban Futures

För mer information , kontakta:
Jan Pettersson, föreståndare Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV
e-post: janp@chalmers.se
telefon: 031-786 9072

David Simon, föreståndare Mistra Urban Futures
e-post: david.simon@chalmers.se
telefon: 031-772 4930

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?