Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fler Chalmers-doktorander rustade för att påverka beslut i hållbar riktning

Nyhet: 2019-04-04

Sedan några år tillbaka utbildar Göteborgs centrum för hållbar utveckling doktorander om hur de kan få större genomslag för sin forskning utanför akademin. Nu har ytterligare ett 20-tal doktorander genomfört kursen.

Ett 20-tal doktorander, varav merparten ifrån Chalmers, har i veckan avslutat kursen Research to Policy for Sustainable Development som leds av Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV. Kursen omfattar totalt 3 poäng, och är en av Chalmers valbara kurser inom personlig och professionell utveckling*. Syftet med kursen är bland annat att stärka deltagarnas förmåga att kommunicera om sin forskning till beslutsfattare och andra viktiga intressenter och därmed bidra till att forskningsresultat skapar större nytta för en hållbar utveckling.

Som forskare är det viktigt att man känner till både vilka möjligheter och risker som finns med att samverka mer med det omgivande samhället och att man förstår att det finns verktyg man kan använda sig av för att nå framgång, förklarar Anders Ekbom, ställföreträdande föreståndare på GMV och kursledare.
– Det finns en ökande forskning kring hur vetenskap och politik interagerar, och det är den forskningen i kombination med våra egna och andra forskares erfarenheter som vi utgår ifrån i den här kursen, säger han.

Kollegan Daniel Slunge, forskare och rådgivare vid GMV:s miljöekonomi- och policygrupp, är en av huvudlärarna på kursen och betonar vikten av att man som forskare gör medvetna val kring hur och med vem man interagerar.
– Kraven från finansiärer och från universiteten ökar på att man ska samverka mer, därför måste man lära sig det. Samtidigt är tiden begränsad, och man behöver ta sig an det strategiskt och systematiskt.

Maria LandqvistEn av deltagarna på kursen var Maria Landqvist, doktorand vid institutionen för Teknikens ekonomi och organisation på Chalmers. Hon forskar på hur startup-företag etablerar sig och skapar relationer med befintliga aktörer på marknaden, och sökte sig till kursen på grund av ett ökat behov av att nå ut.

– Jag kände att vi behövde involvera intressenter i vår forskning när vi fick finansiering från Energimyndigheten, och det är inte självklart var vi doktorander kan hitta stödet internt, berättar hon.

På kursen har hon bland annat fått lära sig att kartlägga vilka aktörer som kan vara intresserade av att ta del av hennes forskning och att prioritera vilka som är viktigast för att nå beslutsfattare. En ögonöppnare har varit att inse att man kan nå och påverka dem indirekt.

– Fram till nu har jag tänkt att policy-påverkan är begränsat till politiken. Jag har fått syn på att man kan påverka indirekt genom att gå via företag som i sin tur har stort inflytande, berättar hon.

Maria tycker att kursen borde vara obligatorisk för alla doktorander på Chalmers.

– VI har ett ansvar att dela med oss av vår forskning och att ge något tillbaka till samhället i stort, bland annat eftersom vår finansiering ofta kommer ifrån skattemedel. Då måste man också lära sig verktygen för att kunna kommunicera om sin forskning.

Läs mer om hur Göteborgs centrum för hållbar utveckling arbetar inom området Research to Policy

*Sedan 2012 är det obligatoriskt för doktorander på Chalmers att läsa ett urval av kurser inom det som på engelska kallas GTS (generic transferable skills). Syftet är att rusta doktoranderna för olika karriärmöjligheter både inom och utanför akademin.

Läs mer om kurserna här

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?