Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Demokratins tillstånd i världen inleder hållbarhetsvecka i höst

Nyhet: 2022-06-01

I höst är Chalmers och Göteborgs universitets årliga hållbarhetsvecka Act Sustainable tillbaka. Den här gången med fokus på sambandet och utbytet mellan det sociala och det ekologiska klimatet med temat: Demokrati i ett föränderligt klimat (Democracy in a Changing Climate). Veckan inleds med öppningsföreläsning av Staffan Ingmar Lindberg, föreståndare för Varieties of Democracy Institute (V-Dem) vid Göteborgs universitet.

Staffan I Lindberg är professor i statsvetenskap och föreståndare för forskningsinstitutet Varieties of Democracy Institute (V-Dem) vid Göteborgs universitet.

Act Sustainable 2022 inleds med öppningsföreläsning av Staffan Ingmar Lindberg, föreståndare för Varieties of Democracy Institute (V-Dem) vid Göteborgs universitet. V-Dem är världsledande inom demokratiforskning med sin årliga rapport Democracy Report, som bygger på ett av världens största datainsamlingsprojekt.

Rapporten redogör för demokratins rådande tillstånd i världen och pekar på trender genom historiska jämförelser. Med en multidimensionell metod utgår rapporten från flera demokratiska principer för att så objektivt och korrekt som möjligt mäta demokrati.

Idag lever 70 procent av världens befolkning i en autokrati.I årets rapport, Democracy Report 2022: Autocratization Changing Nature?, lyfter författarna bland annat fram hur demokratin är på tillbakagång och autokratierna på frammarsch. Idag lever 70 procent av världens befolkning i en autokrati. På tio år har världen skickats tillbaka över 30 år i tiden, till nivåer så som de såg ut 1989. Autokratiernas metoder har också förändrats. Processer som tidigare var mer försiktiga har bytts mot djärvare och mer kraftfulla metoder som bland annat tar sig uttryck i fler statskupper.

Case for Democracy

I år lanserade V-Dem programmet Case for Democracy. En satsning som ska sammanställa den senaste forskningen om vinsterna med demokratiska samhällen. Vilka effekter har demokrati på till exempel utbildning, välfärd, miljö och ekonomi? Är demokrati en förutsättning för hållbar utveckling? Målet är att brett stärka demokratins försvarare världen över med data och kunskap. Ett nytt verktyg för att bemöta falsk information och felaktiga uppfattningar.

Act Sustainable 2022

Under sin öppningsföreläsning kommer Staffan Ingmar Lindberg prata om både rapporten, Democracy Report 2022: Autocratization Changing Nature? och programmet Case for Democracy. Föreläsningen blir startskottet för Act Sustainable, Chalmers och Göteborgs universitets gemensamma hållbarhetvecka för studenter, forskare, lärare och annan personal den 14–18:e november på Studenternas hus.

Registreringar till Act Sustainable öppnar i september. Däremot kan studenter som vill arrangera en programpunkt på Act Sustainable redan nu höra av sig till Karin Bylund, projekledare för Act Sustainable, och forskare och doktorander som vill bidra till Act Sustainable Reseach Conference kan bidra med sina förslag. Konferensen är en del av hållbarhetsveckan och har i år temat: Sustainability in times of declining democracy and increasing polarization: What knowledge and actions do we need?

Demokrati i ett föränderligt klimat

Genom Act Sustainables tema 2022: Demokrati i ett förändrat klimat, är ambitionen att deltagarna får utforska sambanden mellan det sociala och det ekologiska klimatet. Hur påverkar dessa områden varandra och vilka synergier kan ses i deras respektive utveckling över tid? Vilka sociala effekter har klimatkrisen och vilka sociala aspekter driver klimatkrisen? Hur påverkar bristen på, eller tillgången till, mänskliga rättigheter, demokrati, inkludering, fred och jämlikhet klimatet, – och tvärtom?

För mer information om Act Sustainable besök webbsidan här (information på engelska):
Act Sustainable | Chalmers | University of Gothenburg (ActSustainable.se)

För mer information om Act Sustainable Reseach Conference besök webbsidan (information på engelska):
Call for contributions for Act Sustainable Research Conference 2022 (ungpd.com)

Kontakt:

För frågor om Act Sustainable kontakta Karin Bylund: karin.bylund@gu.se
Förfrågor om forskarkonferensen kontakta Caroline Petersson: caroline.petersson@chalmers.se

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?