Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Återvunna kläder blir till möbler genom unikt samarbete

Nyhet: 2019-02-04

Studenter på HDK har i samarbete med två svenska företag utforskat möjligheterna att skapa möbler av återvunna textilier. Nu visas projektet ”Searching for circles” på Stockholm Furniture Fair 5-9 februari.

Utgångspunkt i samarbetet var att låta andraårsstudenterna på utbildningsprogrammet Möbeldesign inriktning Trä utforska möjligheterna att som möbeldesigner verka inom en cirkulär ekonomi.

BRYYT av Isak Krantz. Foto: Kajsa Malmberg

– En designutbildning behöver utforska begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi. Studenterna testar och undersöker vad det kan innebära i praktiken, och utvecklar samtidigt sig själva i rollen som designer, säger Rasmus Malbert, programansvarig för utbildningen.

Unikt samarbete gav nytt material för studenter att testa

På Varbergbaserade The Loop Factory rivs avlagda kläder sönder, blandas med polyesterfibrer och pressas samman till ett nytt textilfibermaterial, vilket företaget bidragit med in i projektet. Rasmus Malbert hade sedan tidigare kontakt med The Loop Factory som också involverade Wargön Innovation och National i Högsäter i projektet.
Studenterna har besökt Wargön Innovation i Vänersborg och där gjort sitt urval av kläder för att skapa specifika färgsättningar på det nya materialet. På National i Högsäter formpressades sedan materialet utifrån studenternas designförslag.

 

KLÄM av Alma-Qlara Markbo. Foto: Kajsa MalmbergStudenternas uppdrag blev att formge möbler och skapa prototyper som ska visa på det nya materialets användbarhet i kombination med trä. 8 studenter ställer nu ut sina projekt på möbelmässa i Stockholm.
Bland annat visas Alma-Qlara Markbo’s hylla Kläm som kombinerar formpressad faner med textilfibermaterialet. Delarna kan kombineras i olika variationer och hyllan kan sättas ihop och plockas isär utan särskilda verktyg. Ett exempel på hur en möbel kan vara cirkulär.

– Företaget Formfräsning i Ed har bidragit med själva pressverktygen, berättar Rasmus Malbert. För oss är det otroligt värdefullt att kunna samarbeta med lokala företag – det hade inte varit möjligt om vi inte befunnit oss i Dals Långed i Dalsland. Företagen har varit mycket engagerade i detta projekt vilket är mycket positivt!


Seminarium "Design for circularity – educational and industrial perspectives"
Onsdag 6 februari kl 10.30 ges ett seminarium på the Greenhouse Stage där studenter, lärare och de medverkande företagen The Loop Factory, National Högsäter och Wargön Innovation presenterar projektet: syfte, utmaningar och möjligheter.

Utställande studenter

AlmaQlara Markbo
Anna Roth
Emil Stennabb
Isak Krantz
Kajsa Malmberg
Oscar Malmberg
Oskar Gustavsson
Solbi Park

Bilder och information om projekten: www.hdk.gu.se/searchingforcircles

Projektet "Searching for circles" ställs ut på Stockholm Furniture Fair 5-9 februari 2019, i monter C14:41.


Mer information om Stockholm Furniture Fair: stockholmfurniturelightfair.se

Utbildningen Möbeldesign inriktning Trä är en treårig kandidatutbildning i design vid HDK – Högskolan för design och konsthantverk. Utbildningen är placerad på Steneby, en mötesplats för utbildning och kultur.

 

PEND av Joel Stennabb. Foto: Theo RosengrenPEND av Joel Stennabb. Foto: Theo Rosengren

Mashed Potato av Kajsa Malmberg & Oskar Malmberg. Foto: Kajsa Malmberg
PROPELLER av Anna Roth. Foto: Kajsa Malmberg 

SHELF FOR THE FIRST SALARY av Aolbi Park. Foto: Kajsa MalmbergVIMSIG av Oskar Gustafsson. Foto: Oskar Gustafsson

AV:

Artikeln publicerades först på: hdk.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?