Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Factivism - Get your facts straight!

Nyhet: 2021-06-17

Temat för Act Sustainable 2021 är: Factivism – Get your facts straight!

Oavsett om du står på barrikaderna, verbalt fäktas med ”den” släktingen på familjemiddagen eller har en vänskaplig diskussion med nära och kära, kommer du aldrig komma någonstans utan en gemensam grund att stå på.

Fatta din fakta

Innan vi kan ha konstruktiva diskussioner om vad som behöver göras, vad vi bör göra. Måste vi ha samförstånd om vad som faktiskt är och vad som inte är. Det här är såklart enklare sagt än gjort. Men ditt första steg börjar här: Fatta din fakta!

Du redan koll på läget. Internet är farligt, fejkade nyheter, lögner, trollfabriker, konspiration, och så vidare. Så, vad gör vi åt det?

Uppenbarligen måste vi ”make facts great again”.

Oavsett vad du brinner för, eller vilken strid du väljer att ta, se till att din beskrivning av världen är rotad i goda kunskaper. Se till att factfullness, pålitliga källor och noggrannhet är en del av din kamp, oavsett vad du kämpar för.

Årets tema på Act Sustainable är kanske mer angeläget än någonsin och bär en lång och viktig akademisk tradition. Genom kunskap och en bättre förståelse av världen har vi redskapen för att forma och förändra den till att bli något bättre. Agenda 2030 och de Globala målen är ett försök till att göra världen bättre med en holistisk ansats som aldrig tidigare prövats på den här skalan. Vi alla måste bidra med forskning, praktik och handling.

Fatt din fakta, och var en Factivist!

Du kan läsa mer om faktivism och de Globala målen på Faclabs och Globalamalen.org, innehållet är på engelska:
Factlabs webpage here - Factlab | What is factivism?
The Global Goals webpage here – Become a factivist! (globalgoals.org)

Håll dig uppdaterad

Act Sustainable är Chalmers och Göteborgs universitets årliga hållbarhetsvecka för studenter, lärare, forskare och annan personal, i år är veckan 15-19 november. Du hittar allt du behöver för att kunna delta på Act Sustinables webbsida så fort informationen är tillgänglig: Till Act Sustainables webbsida!

För senaste nytt om Act Sustainable och andra hållbarhetsevenemang följ Student Sustainability Hub:
Gothenburg Student Sustainability Hub | Facebook
Student Sustainability Hub GBG | Instagram

AV: Hugo Gustafsson

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?