Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Arbetsintegrerande sociala företag på frammarsch

Nyhet: 2015-09-14

Allt fler företag startas med affärsidén att integrera arbetslösa människor i arbetsmarknad och samhälle. Nu har forskare vid Institutionen för socialt arbete undersökt vad som utmärker de s.k. arbetsintegrerande sociala företagen - och huruvida medarbetarna faktiskt blir återintegrerade i arbetslivet.

I en nyutgiven bok, ”Arbetsintegrerande sociala företag – organisation, ledarskap och delaktighet” beskriver de fyra författarna Ulla-Carin Hedin, Urban Herlitz, Jari Kuosmanen och Eva Laurelii företagens framväxt, ledning och styrning.
– Den här företagsformen är ny i Sverige sedan i början av 2000-talet. Idag finns ungefär 350 arbetsintegrerande sociala företag och de sysselsätter drygt 10 000 människor. Det är en ny arena för samhällsarbete, säger Ulla-Carin Hedin, professor i socialt arbete och en av bokens författare.

Caféer, bed & breakfast, second-hand butiker, hunddagis och städ- och fastighetsskötsel är några av de mest förekommande arbetsintegrerande sociala företagen i Sverige. Företagen drivs av både sociala och ekonomiska mål, men eventuell ekonomisk vinst återinvesteras i verksamheten för att få ytterligare människor ut i arbetslivet.
– Utmärkande för företagen är bland annat det kollektiva ledarskapet och att man försöker skapa en god arbetsmiljö utifrån medarbetarnas resurser med en hög grad av delaktighet och inflytande för alla medarbetare.

I boken analyseras företagens ledning och styrning. Några av frågeställningarna som undersöks är: Hur driver man en affärsverksamhet med god arbetsmiljö och inflytande för alla medarbetare? Leder arbetet till empowerment och personlig utveckling? Vilka dilemman och svårigheter möter ledare och medarbetare i denna nya företagsform?
– Att leda den här typen av företag visar sig vara komplicerat och personerna i ledningen har många gånger ingen större erfarenhet av företagande, säger Ulla-Carin Hedin.

För att lyckas med uppdraget att arbetsintegrera krävs att ledarna ska vara både affärsmässigt kunniga och samtidigt kapabla att ta hand om medarbetare med olika funktionsnedsättningar, som upplevt sociala svårigheter eller längre perioder av arbetslöshet.
– Det ställer väldigt stora krav på de personer som leder verksamheten.

Idag finns enbart ett fåtal riktlinjer för hur de sociala arbetsintegrerande företagen ska driva sin verksamhet. I länder som Italien, Belgien, Storbritannien och Finland finns däremot speciell lagstiftning, något som forskarna menar bidragit till en ökad legitimitet för företagen. Detta i sin tur leder till ökad stabilitet och ökade möjligheter att lyckas med verksamheten.

Forskarna lyfter också regeringens arbetsmarknadspolitik med olika program för att integrera arbetslösa i arbetslivet som en annan nyckelfråga för de sociala företagens fortsatta framväxt.
– En tredje viktig fråga för företagens utveckling är möjligheterna till upphandling med sociala hänsyn från såväl privata som offentliga organisationer.

Boken finns att beställa hos Studentlitteratur: https://www.studentlitteratur.se/#9789144105970/Arbetsintegrerande+sociala+företag

 

Om författarna
Ulla-Carin Hedin är professor i socialt arbete vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet. Hennes forskning handlar om uppbrott och återhämtningsprocesser från sociala problem, t.ex. prostitution och missbruk. Andra forskningsområden är whistleblowing (avslöjande av missförhållanden eller oegentligheter) och socialt stöd på arbetsplatser.

Urban Herlitz är filosofie doktor i ekonomisk historia och universitetslektor i socialt arbete med inriktning mot samhällsekonomi och socialpolitik vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet. Hans forskningsintressen handlar om industrialisering och arbetsmarknadsutveckling samt socialpolitik.

Jari Kuosmanen är docent och lektor i socialt arbete vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet. Hans forskning handlar om köns-, mans- och prostitutionsforskning men han forskar även om sociala företag, där fokus har legat på frågor som berör empowerment och legitimering av sociala företag.

Eva Laurelii är legitimerad psykolog med lång erfarenhet inom arbetsrehabilitering och arbetsmarknadsinriktade åtgärder. Hon har arbetat med utvecklingen av arbetsintegrerande sociala företag sedan 1990 som kooperativ rådgivare och senare som biträdande forskare vid Göteborgs universitet. Hon utbildar och handleder ledare inom sociala företag.
 

För ytterligare frågor om boken kontakta:
ulla-carin.hedin@socwork.gu.se

 

AV: Jenny Meyer

Artikeln publicerades först på: socwork.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?