Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Anneli Selvefors får 2020 års stipendium från Eva Selin Lindgrens Minnesfond

Nyhet: 2020-04-02

Chalmersforskaren Anneli Selvefors utforskar hur design kan möjliggöra ett hållbart vardagsliv för fler människor. Genom att utgå från människors konsumtionsprocesser har hon identifierat nya möjligheter att designa för cirkuläritet. Nu tilldelas hon 2020 års stipendium från Eva Selin Lindgrens MAnneli Selveforsinnesfond.

Anneli Selvefors arbetar på avdelningen Design & Human Factors på Chalmers där hon samordnar forskningstemat “Cirkuläritet och hållbar produktanvändning”. Under detta tema forskar hon kring hur design kan möjliggöra ett hållbart vardagsliv för fler människor. Hon forskar på hållbar konsumtion i en vid bemärkelse inklusive möjligheter för en övergång till en cirkulär ekonomi och hur design av produkter och tjänster kan möjliggöra detta. Hon fokuserar specifikt på hur cirkulering av produkter kan adresseras från ett konsumtions- och användarfokus och vilka utmaningar och möjligheter cirkuläritet medför från ett designperspektiv. Genom att utgå från människors konsumtionsprocesser har hon identifierat nya möjligheter att designa för cirkuläritet, ett perspektiv som har fått internationellt genomslag i forskarvärlden då det kompletterar det rådande fokuset på företags produktionsprocesser och affärsmodeller.

– Det känns fantastiskt kul att få detta stipendium till Eva Selin Lindgren minne! Hon var en pionjär inom den tvärvetenskapliga miljöforskningen och banade väg för alla oss tvärdisciplinära hållbarhetsforskare som idag verkar på Chalmers och Göteborg universitet. Genom sitt arbete med att bilda och driva det som idag är Göteborgs centrum för hållbar utveckling stärkte hon inte bara möjligheterna för samverkan utan skapade också en värdefull plattform för kunskapsutbyte. Genom detta stipendium kommer jag kunna fortsätta utforska tvärvetenskapliga teman i gränslandet mellan hållbarhet, design och människors vardagsliv, säger Anneli Selvefors.

Utöver sin forskning så föreläser och organiserar Anneli Selvefors seminarier och workshops, både för en nationell och internationell publik. Hon har även av Delegationen för cirkulär ekonomi utsetts till expert i referensgruppen design för cirkularitet.

– Anneli Selvefors tilldelas stipendiet från Eva Selin Lindgrens Minnesfond för att hennes forskning på ett framåtriktat sätt försöker bryta den linjära traditionen inom design. Hennes forskning visar ett tydligt förhållningssätt till hållbar utveckling genom att integrera både livscykelperspektiv och hur man kan arbeta med begränsade resurser. Genom att inkludera såväl sociala som kulturella aspekter syftar hennes forskning till att klargöra hur design kan möjliggöra ett hållbart vardagsliv för fler människor, säger Maria Svane, GMV:s representant i stipendienämnden för Stipendiefond till Eva Selin Lindgrens minne.

Stipendiet delas ut senare i år.

Mer om Anneli Selvefors och hennes forskning

Om stipendiefonden till Eva Selin Lindgrens minne
Professor Eva Selin Lindgren var 1990-1998 sektionsdekanus på Sektionen för miljövetenskap, som sedermera blev Göteborgs miljövetenskapliga centrum, numera Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV. Under hennes tid startades tvärvetenskaplig forskarutbildning och grundutbildning inom ämnet miljövetenskap och miljöforskningen vid Chalmers och Göteborgs universitet stärktes. I samband med professor Eva Selin Lindgrens bortgång 2011 insamlades gåvor till en minnesfond för att främja miljövetenskaplig och cancergenetisk forskning. Ur minnesfonden delas årligen ett stipendium på upp till 40 000 kr ut till en forskare eller forskarstuderande. Unga forskare prioriteras.

Mer om stipendiefonden till Eva Selin Lindgrens minne

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?