Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Algodling på västkusten - ett miljövänligt vattenbruk

Nyhet: 2019-11-20

Vattenbruk för makroalger i vacker solnedgång

Foto: Wouter Visch

Det finns ett växande intresse för vattenbruk och odling av makroalger. I en ny avhandling undersöks de bästa förhållanden för att hållbart kunna odla brunalgen sockertare.

De negativa miljöeffekterna från algodling är mycket begränsade, särskilt jämfört med andra typer av vattenbruk. Det visar studier från försök i en två hektar stor testodling i Kosterhavet. Resultaten presenteras i en ny avhandling av Wouter Visch, som har studerat brunalgen sockertare, Saccharina latissima.

– Snarare kan en makroalgodling vara fördelaktig ur miljösynpunkt genom positiv inverkan på bottenfaunan. Och algernas upptag av näring kan motverka övergödning. Bara för vissa kulturella ekosystemtjänster, kopplade till friluftsliv och estetiska värden, finns det troligen en liten negativ effekt, säger Wouter Visch.

Odlingsplatsen avgörande

Att välja en lämplig odlingsplats är avgörande för att etablera och utveckla en väl fungerande makroalgodling, enligt studierna.

– Mina resultat tyder på att det finns variationer i näringsupptag och tillväxt beroende på växtplats. I mer exponerade odlingslägen minskade mängden påväxtorganismer men också algernas tillväxttakt. Det visar att vindar och vågor är viktiga faktorer vid valet av odlingsplats.

Kunskaper om arten viktiga för framgångsrik odling

För en framgångsrik odling behövs baskunskaper om populationsstruktur och genetisk variation hos arten i fråga.

Brunalger under vattenWouter Visch har undersökt detta hos sockertare med hjälp av dna-sekvensering. Resultaten visade att det finns lokalt anpassade delpopulationer av sockertare längs svenska västkusten. Samtidigt är det genetiska utbytet mellan dessa tillräckligt för att bilda en väl sammanhängande så kallad meta-population.

– Att skydda och bevara genetisk mångfald är viktigt inte bara på land utan också i havsmiljön, och det har en avgörande betydelse för en framgångsrik algodlingsindustri.

Djupfrysning en metod för att säkra material för förädling

För att lagra och bevara genetisk variation hos algerna kan djupfrysning av sockertarens mikroskopiska livsstadium (gametofyt) vara en lämplig metod, enligt studierna.

Wouter Visch håller brunalg– Upptinade gametofyter kan sedan användas som utsäde i odling eller i ett växtförädlingsprogram, säger Wouter Visch.

I Sverige är algodling än så länge en mycket liten verksamhet, trots goda förutsättningar och en lång kustlinje.

– Potentialen för att odla alger på ett hållbart sätt längs svenska västkusten är väldigt stor, men tyvärr bromsas utvecklingen av nuvarande lagstiftning, säger Wouter Visch.

Kontakt:
Wouter Visch, Tjärnö Marina Laboratorium, Göteborgs universitet wouter.visch@marine.gu.se, tel 0766-229 607
Alternativt:
Göran Nylund, Tjärnö Marina Laboratorium, Göteborgs universitet goran.nylund@marine.gu.se, , 031-786 9675, 0766-229675
Avhandlingens namn: Sustainable Kelp Aquaculture in Sweden

Länk till avhandlingen>>
Handledare: Henrik Pavia och Göran Nylund
Foto: Wouter Visch

AV:

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?