Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

19 klimatprojekt blir verklighet 2018

Nyhet: 2018-01-18

Under 2018 genomförs 19 nya projekt som beviljats medel ur Göteborgs universitets interna klimatfond, alla i syfte att genom olika åtgärder minska universitetets negativa klimatpåverkan. Klimatfonden är ett sätt för forskare, lärare, studenter och övriga anställda att aktivt delta i universitetets klimatarbete.

För att balansera anställdas koldioxidutsläpp från tjänsteresor med flyg klimatkompenserar universitetet i en intern klimatfond. Anställda och studenter kan söka medel ur fonden för olika projekt som minskar utsläppen av växthusgaser från universitetets verksamhet. Projekten ska ha en tydlig klimatrelevans, vara innovativa och genomförbara. I år utlystes cirka 2,4 miljoner kronor från fonden och 40 ansökningar inkom under utlysningstiden. Ansökningarna har bedömts och rankats av universitetets bedömargrupp vars representanter har utsetts av respektive fakultet eller motsvarande.

Projekten som beviljats medel har en stor spridning både när det gäller innehåll och organisatorisk tillhörighet. Ett av projekten som kommer att starta nästa år vid Institutionen för marina vetenskaper är Seals as natural, energy-efficient observers in ice-covered oceans, där målsättningen är att minska klimatpåverkan inom hydrografisk observation genom att använda sälar. Datan från sälarna bidrar också till att bedöma den stigande havsnivån i västra Antarktis.

Klimatfonden har också beviljat medel bland annat för ett cykelkök och cykelreparationstation, implementerandet av ett Learning Lab för småskalig odling, utdelning av gratis menskoppar till studenter, el-cyklar, seminarieserier och flera hållbara studentresor för att fördjupa kunskaper i klimatutmaningar.
Läs om samtliga projekt som fått godkänt för att starta i år

Fakta om klimatfonden:

  • Varje flygresa som görs i tjänsten kostar 118 kr i klimatkompensation enligt principen om att förorenaren betalar.
  • Anställda och studenter kan söka medel ur fonden för projekt som bidrar till att minska universitetets negativa klimatpåverkan.
  • Rektor fattar beslut om tilldelning och Göteborgs miljövetenskapliga centrum ansvarar för att administrera fonden.

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?