Nyhet: 2019-01-21
Göteborgs universitet arbetar systematiskt med hållbarhetsfrågor i utbildningen. Nu garanteras även Förskollärarprogrammets studenter en utbildning som bidrar till kunskap om hållbar utveckling och handlingskompetens för att kunna agera utifrån detta.
Arbetet med hållbarhetsmärkningen har involverat kursledare, studierektorer, programledare och studenter.
Elisabeth Mellgren är programledare för Förskollärarprogrammet.
- Vi är otroligt glada för att programmet nu är hållbarhetsmärkt! Det visar på att ett uthålligt arbete med många aktörer har gett resultat, säger hon.
Förskollärarutbildningen utbildar dem som ska arbeta med kommande generationer, vilka behöver förändrade redskap för att värna planetens framtid. Utbildningen kopplar tydligt till ett av Förenta Nationernas 17 globala mål för hållbar utveckling, nämligen mål 4 som fokuserar en inkluderande och jämlik utbildning av god kvalitet och ett främjande av ett livslångt lärande för alla. Detta innebär att blivande förskollärare ska ges en utbildning som stödjer deras personliga och professionella utveckling.
- De ska även i sin yrkesroll kunna skapa en utbildning för och med barn i förskola och förskoleklass där ekologisk, ekonomisk samt social/kulturell hållbarhet ska ingå i undervisning där lek, lärande och omsorg integreras, säger Elisabeth Mellgren.
IPKL (institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande) som ansvarar för Förskollärarprogrammet har arbetat utifrån universitetets gemensamma handlingsplan för hållbar utveckling.
- Där definieras övergripande mål som sedan bryts ner till konkreta aktiviteter. Dessa följs sedan upp av respektive institution och återkopplas till universitetets hållbarhetsredovisning. Denna hållbarhetsmärkning kan därför ses som ett gott kvitto på att strategiska satsningar, systematik och samverkan ger resultat.
Jonna Larsson är miljö- och hållbarhetskoordinator på IPKL. Hon har arbetat med frågan om hållbarhetsmärkning under en längre tid. Arbetet har inneburit genomlysning av styr- och kursdokument samt kommunikation med kursledare kring hur GU:s hållbarhetsmål operationaliseras i respektive kurs.
- Den genomförda kartläggningen ligger nu till grund för att ytterligare utveckla det goda arbete som pågår. Det innebär bland annat att undervisande personal på institutionen kommer att erbjudas hållarbetsrelaterad utbildning som är kopplad till innehåll och mål i respektive kurs i programmet. Tanken är också att på sikt kunna hållbarhetsmärka fler av de program som insititutionen har ansvar för, säger Jonna Larsson.
Kommer hållbarhetsmärkningen att påverka studentrekryteringen positivt?
- Förhoppningsvis – hållbarhetsfrågor berör många idag. Hållbarhetsmärkningen bör kunna vara en konkurrensfördel i marknadsföringen av utbildningarna, säger Elisabeth Mellgren.
Fakta: Hållbarhetsmärkning
Hållbarhetsmärkning kan vara hållbarhetsfokuserad eller hållbarhetsrelaterad.
Förskollärarprogrammet har en märkning som hållbarhetsrelaterad.
Läs mer om detta i riktlinjerna
17 kurser i programmet är märkta som hållbarhetsrelaterade och 4 är hållbarhetsfokuserade.
Ett annat program på Göteborgs universitet som är hållbarhetsmärkt är Ämneslärarprogrammet. Läs mer om Göteborgs universitets hållbarhetsmärkning i denna rapport.
Göteborgs universitet första miljöcertifierade universitetet i världen
Göteborgs universitet har länge riktat fokus mot hållbarhetsfrågor och redan 2004 blev universitetet det första i världen att bli miljöcertifierat. I dokumentet ”Vison och värderingar” kan man läsa att ”utbildning och forskning är universitetets viktigaste bidrag till en hållbar utveckling och Göteborgs universitet har som målsättning att bli ett av Europas ledande universitet inom området”.
Artikeln publicerades först på: uf.gu.se
[2023-10-05]
[2023-09-04]
[2023-08-17]
[2023-06-22]
[2023-06-14]