Gig- och Plattformsekonomi

Tid: 2019-03-20 kl 13:15
Plats: Volvosalen

Evenemangstyp: Seminarium

Välkomna på seminarium om gig- och plattformsekonomi. Begrepp som plattformsekonomi, gig-ekonomi och delningsekonomi förekommer numera ofta i diskussionen om arbetslivets utveckling. Även om beteckningarna varierar handlar dessa begrepp om affärsverksamhet som bedrivs genom digitala plattformar. Forskningen kring dessa nya företeelser är ännu inte så omfattande, men en del studier har gjorts och fler är på väg. Uppmärksamheten riktas i stor utsträckning mot anställnings- och arbetsvillkoren i plattformsekonomin. En annan fråga gäller förutsättningarna för facklig organisering. Vid detta seminarium kommer forskning som pågår kring dessa olika teman att presenteras. Seminariet arrangeras av Centrum för forskning om arbete och sysselsättning - Work and Employment Research Centre (WE) - och Centrum för global HRM (CGHRM).

Ta farväl av arbetslivet eller stanna kvar?

Tid: 2019-04-09 kl 13:15
Plats: Handelshögskolan, Vasagatan 1 - SKF-salen

Evenemangstyp: Seminarium

Att avsluta sitt arbete och gå i pension kan vara både lätt och svårt. För många - inte minst för dem som haft många slitsamma år i arbetslivet och inte orkar mer - kan pensioneringen vara ett stor lättnad. Andra med intressanta och givande arbetsuppgifter vill kanske fortsätta så länge som möjligt. Pensionen blir också olika stor beroende när man slutar och de som är tidigt utslitna får räkna med väsentligt lägre belopp. Samtidigt finns det i dag ett tryck på människor att arbeta allt längre upp i åren, eftersom antalet äldre växer i förhållande till dem i arbetsför ålder. En avgörande sida av saken är förstås om villkoren i arbetslivet kan förändras så att det blir lättare att hålla på längre. Flera forskare vid Göteborgs universitet har studerat frågor av det slag som här skisserats. Vid vårt seminarium kommer några av dem att redovisa sina resultat och sina tankar.

Individuell lönesättning

Tid: 2019-05-15
Plats: Pedagogen, Västra hamngatan 25 - Margaretha Huitfeldtsalen, Pedagogen, Hus C

Evenemangstyp: Seminarium

Välkomna på seminarium på tema lön och belöning! Seminariet arrangeras av Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE) i samarbete med Centrum för Global HRM (CGHRM). Mer information kommer.

Sida 1 av 1