Medlemsutvecklingen hos fackföreningar och arbetsgivarorganisationer

Seminarium

Väl känt är att den svenska arbetsmarknadsmodellen bygger på att parterna tämligen självständigt bestämmer villkor och löner på arbetsmarknaden genom kollektivavtal. Modellen vilar på att parterna är välorganiserade och har medlemmar över stora delar av arbetsmarknaden. Om medlemsanslutningen skulle börja svikta så förlorar denna modell legitimitet och krav på lagstiftning kan resas för att skydda arbetare i mer oreglerade delar av arbetsmarknaden. Men hur ligger det egentligen tilll? Hur har medlemsutvecklingen bland fackföreningar och arbetsgivarorganisationer sett ut på lång sikt och under de senaste åren?

Vid detta seminarium ska vi fördjupa oss i frågan om fackligt medlemskap. Vi ska fokusera på nyligt publicerad forskning om den svenska arbetsmarknadsmodellen och trender i anslutningsgrad. Här analysera generations- och åldersskillnader kopplat till benägenheten att vara fackligt ansluten, samt betydelsen av institutionella faktorer, främst vårt a-kassesystem, för incitamenten för fackligt medlemskap.

Se program och anmäl dig här

Datum: 2022-09-29

Kategorier: Hållbar utveckling

Arrangör: Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE)