Psykisk ohälsa och stress i arbetslivet

Seminarium

Psykisk ohälsa har blivit allt vanligare i Sverige och ligger i dag bakom en mycket stor andel av sjukskrivningarna. Även internationellt rör det sig om ett stort och växande problem. Man kan ställa många frågor i anslutning till den utveckling som äger rum. Vilka är de underliggande orsakerna? Ligger de främst i arbetslivet eller i samspelet mellan arbete och övrigt liv? Vilka svårigheter möter dem som ska bedöma rätten till sjukskrivning? Hur ser förutsättningarna ut att komma tillbaka i arbete efter sjukskrivning för en psykiatrisk diagnos? Det är viktigt att identifiera de avgörande stressfaktorerna inom och utanför arbetslivet. När det gäller återgång i arbete är självfallet hälsotillståndet centralt men också interaktionen mellan arbetsgivaren och den anställde liksom möjligheterna till anpassning av arbetet. Vid vårt seminarium kommer dessa och näraliggande frågor att belysas av en rad forskare med stor kompetens inom området.

Tid: Tisdagen den 19 februari 2019, kl. 13:15 -16.10
Plats: SEB salen, Handelshögskolan, Vasagatan 1, Göteborg

13:15 - 13:20 Välkomna!

13:20 - 14:00 Psykisk sjukdom - svårigheter att bedöma rätt till sjukpenning
Ola Leijon, enhetschef och forskare, Inspektionen för socialförsäkringen

14.00 - 14:40 Samverkan för återgång i arbete
Elisabeth Björk Brämberg, FD, forskarassistent, Karolinska institutet, Stockholm

14:40 - 15:10 Kaffe

15:10 - 16:10 Arbetsplatsen - tur och retur
Lisa Björk, FD, projektledare, och Ingibjörg Jonsdottir, professor, Institutet för stressmedicin, Göteborg

Seminariet är kostnadsfritt och riktar sig till alla intresserade.

Vänligen anmäl dig senast den 13 februari via anmälningslänken Anmäl dig här

Har du frågor om seminariet, vänligen kontakta bengt.furaker@socav.gu.se

Varmt välkommen!

Datum: 2019-02-19