Aktuellt

Här hittar du information om aktuella utlysningar och evenemang inom centrets verksamhetsområde.

Nyheter

• Ledig tjänst: Kommunikatör med fokus på länkade globala utmaningar inom: skog, mark, klimat, biodiversitet, samhällsutveckling och livsmedelssystem

[2022-07-08] Tjänsten är som kommunikatör, med vissa koordinerande arbetsuppgifter, inom ett multidisciplinärt forskarnätverk som GMV är värdorganisation för: Focali (Forest Climate Livelihoods Research network). Välkommen med din ansökan senast 31 augusti!

• Ledig tjänst: administrativ samordnare

[2022-07-08] Tjänsten är placerad här hos oss på GMV och delar av arbetet innebär att även ge administrativt stöd till Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. Välkommen med din ansökan senast 15 augusti!

• Västsvensk arena för hållbar utveckling nästa steg i GMV:s förändringsprojekt

[2022-06-20] Sedan oktober 2021 pågår ett förändringsprojekt vid Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV). Den 16 juni fattade rektorerna vid Göteborgs universitet och Chalmers beslut om att gå vidare med förslaget om att utveckla GMV till att bli en västsvensk arena för hållbar utveckling med bas i samarbetet Lärosäten Väst.

• Marin kolonilott och omställningshotell ska byggas i Frihamnen

[2022-06-02] En mötesplats för framtidens mat från havet ska byggas i Frihamnen i Göteborg. Den består av en havsodling för alger och musslor och ett omställningshotell för hållbara lösningar. Allt ska vara klart att visas upp under Prototyp Göteborg som är en del av Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023.

• Bo Samuelsson blickar tillbaka på 50 års samhällsdebatt

[2022-06-01] När Sverige stod värd för FN:s första världsmiljökonferens i Stockholm 1972 hade drygt hundra doktorander, forskare och lärare vid Chalmers och Göteborgs universitet nyligen läst kursen "Den humanistiskt-naturvetenskapliga världsbilden". Kursdeltagarna blev så inspirerade av kursen att 102 av dem skrev och undertecknade ett manifest som publicerades som en debattartikel i Dagens Nyheter 8 mars 1972 inför världsmiljökonferensen. Där föreslog de många konkreta miljöåtgärder i samhället och pekade på viktiga framtida forskningsområden. Flera av kursdeltagarna blev sedan tongivande röster i samhället inom miljö- och utvecklingsfrågor. En av dem som skrev under var Bo Samuelsson, senare professor i medicin och därefter rektor för Göteborgs universitet.