Aktuellt

Här hittar du information om aktuella utlysningar och evenemang inom centrets verksamhetsområde.

• Hållbara nyårskarameller

[2020-12-22] 2020 drar sig mot sitt slut, men innan vi med hopp och raska kliv vänder blicken framåt är det viktigt att reflektera över det som varit. Här är året så som det sett ut från vår horisont genom ett urval av alla våra nyheter publicerade under 2020.

• Program för grön ekonomi lanseras i Östafrika

[2020-12-17] Environment for Development (EfD) och Göteborgs centrum för hållbar utveckling (GMV) samarbetar i ett omfattande program för kapacitetsutveckling i fem afrikanska länder. Detta innovativa program, som sjösätts i januari 2021, syftar till att stärka beslutsfattare i Östafrika i omställningen till en inkluderande grön ekonomi (IGE).

• "Varje ny utmaning ger ett ypperligt tillfälle att genom samarbete göra högkvalitativ forskning"

[2020-12-09] Samarbete mellan kontinenter öppnar upp nya möjligheter för forskare inom olika temåområden i Afrika (och Europa), "train-the-trainer"- utbildning är en bra strategi för att komma vidare i utbyte av erfarenheter och stärka kommunikation och lärdomar i låg- och medelinkomstländer. Omkring 60 deltagare från olika universitet och länder deltog i online-evebtet "Research collaboration in low- and middle- income countries - findings, lessons and ways forward for implementing Agenda 2030".

• Forskare och studenter presenterade sina resultat och undersökningar vid GSF Online-konferens

[2020-12-08] Det var en blandad mix av forskare och studenters sessioner och forskningsresultat på varierade teman när Global Sustainable Futures höll en online konferens den 25:e november. Ett 20-tal forskare och studenter och grupper från flera internationella universitet presenterade sina arbeten. Allt från att tillsatser av järn i bröd, till förbättrade matlagningsmetoder och ämnen som demokrati och gräsrots-initiativ för gröna innovationer och lösningar.

• Göteborgs universitet bidrar till att bygga upp utbildning för hållbar miljöplanering i Asien

[2020-12-02] Genom att förbättra utbildning på mastersnivå vid sex universitet i Bangladesh, Laos och Vietnam inom ämnet strategisk miljöanalys, bidrar Göteborgs universitet i ett flerårigt EU-finansierat projekt till att stärka framtidens lärare, forskare och tjänstemän i arbetet för hållbar utveckling. Syftet med projektet är att långsiktigt bygga upp en hållbar miljöplanering på nationell, regional och lokal nivå. Utöver de asiatiska universiteten så ingår Aalborgs och Lissabons universitet i samarbetet. Projektet är en del av EUs Erasmus+ program för kapacitetsuppbyggnadsprojekt, där Göteborgs universitet för första gången fungerar som projektledare. Här berättar programkoordinatorerna Anders Ekbom och Emelie César om arbetet.