Aktuellt

Här hittar du information om aktuella utlysningar och evenemang inom centrets verksamhetsområde.

• Internationell konferens om immigration och arbetsmarknad i Göteborg

[2017-09-21] Den 17 november kommer EU-toppchefer att hålla möte i Göteborg. Det handlar om att främja rättvisa jobb och skapa tillväxt. Samma vecka ordnar Göteborgs universitet och Chalmers en konferens på temat immigration och arbetsmarknad, med bland annat företrädare från EU-kommissionen.

• Nationell övervakning av ozon görs på Chalmers

[2017-09-20] Den 16 september är det ozonskiktets dag och 30-årsjubileum av Montrealprotokollet som skapades för att skydda ozonskiktet. Protokollet är en av tidernas mest lyckade internationella avtal och har lett till att de skadliga utsläppen nästan helt har slutat. Ozonskiktet är viktigt för oss människor och det är därför viktigt att fortsätta hålla utvecklingen under noggrann uppsikt. I Sverige är det Johan Mellqvist på Chalmers tekniska högskola som ansvarar för övervakning av ozonskiktet i Sverige.

• Ta del av KNEG:s Resultatrapport 2017

[2017-09-19] KNEG:s resultatrapport ger en översikt av utvecklingen hittills inom svenska godstransportsektorn på väg samt en redovisning av utsläppsbesparingar inom samarbetet Klimatneutrala godstransporter på väg - KNEG. Genom breda samarbeten, lösningsorienterad forskning och företag drivna av starkt engagemang har kunskapen i Sverige växt sig starkare om vad som behöver göras för att nå de klimatpolitiska målen. Att omsätta denna nya kunskap i praktiken blir avgörande för att under de kommande åren nå en fordonsflotta oberoende av fossil energi vid 2030.

• Fiskhonor gillar hanar som sjunger

[2017-09-18] Ökat buller i havet verkar minska parningsbenägenheten för fiskar. En ny avhandling vid Göteborgs universitet visar att ljudföroreningarna försvårar fortplantning för sand- och lerstubb, som är en viktig föda för unga torskar.

• Grafen och andra kolnanomaterial kan ersätta knappa metaller

[2017-09-18] Knappa metaller finns i mängder av vardagsting omkring oss. De är komplicerade att utvinna, svåra att återvinna och så ovanliga att flera av dem blir konfliktmetaller som underbygger strider och förtryck. Nu visar en kartläggning på Chalmers att det finns möjliga tekniklösningar för att ersätta många av metallerna med kolnanomaterial som grafen.